Buiten het lac du Der en de meren van het forêt d'Orient beschikt de regio ook over talrijke andere waterplassen die prima geschikt zijn voor rustgevende wandelingen of watersporten.

Het lac des Vieilles Forges (Ardennen)

Het tussen de bergkammen van de Ardennen en de kronkelingen van de Maas gelegen lac des Vieilles-Forges zou zo in Canada kunnen liggen. Met bossen en weidevelden langs de oevers, omringd door heuvels, is dit een plek waar de natuur nog heer en meester is. Dit stuwmeer dat voor de elektriciteitsvoorziening van de streek werd aangelegd heeft een oppervlakte van meer dan 140 hectare.  
 
Een koninkrijk voor wandelaars en sportvissers: karpers, voornen, brasems, snoekbaarzen, snoeken, baarzen… ze liggen allemaal op de liefhebbers te wachten. De 11,6 kilometer lange wandeling rond het meer is prachtig. Terwijl de ongerepte natuur behouden werd, zijn de provinciale staten van de Ardennen erin geslaagd een opmerkelijk vrijetijdscentrum op de oevers te installeren: watersporten, 1.000 m² voor het organiseren van concerten, shows en sportieve evenementen.  
 
Het fijne zandstrand met toezicht geeft van 15 juni tot 15 september de gelegenheid tot waterpret en zwemmen. 

De vier meren bij Langres (Haute-Marne)

Zo ‘n honderd jaar geleden werden de landschappen van het Pays de Langres verrijkt met 4 stuwmeren die waren bedoeld om het kanaal van de Marne naar de Saône te voeden. Deze 4 parels zijn een plek voor ontspanning, wandelen en watersporten en horen op het programma van elk bezoek aan het Pays de Langres thuis. 

  • Meer van la Liez (290 ha)
  • Meer van Charmes (197 ha)
  • Meer van la Vingeanne (199 ha)
  • Meer van la Mouche (94 ha)

Hier worden talrijke activiteiten georganiseerd: zeilen, watersporten, sportvissen… wandelroutes stellen u in staat rondom de meren van la Liez, la Vingeanne en la Mouche te lopen. Aan de meren van la Liez, la Vingeanneen Charme zijn stranden aangelegd, waar in juli en augustus toezicht wordt gehouden.

Aanvullende Informatie: Office de Tourisme du Pays de Langres