Dit in 1974 voor het reguleren van de Marne aangelegde meer is met een oppervlakte van 4800 ha een van de grootste stuwmeren van Europa.

Een paradijs voor vogels

De naam Der vindt zijn oorsprong in het Keltische woord "Chêne" (Eik), de bomensoort die in de omringende bossen ruim aanwezig is en lange tijd diende voor het bouwen van de vakwerkhuizen en -kerken in de streek. Bij het onder water lopen, kwamen drie dorpen onder water te staan: Chantecoq, Nuisement-aux-bois en Champaubert-aux-bois.
Deze door de vogels al snel bezochte plek staat te boek als een Réserve Nationale de Chasse et de Faune Sauvage (Nationaal Jacht- en Wildreservaat) dat wordt beheerd door de ONCFS. De aan het eind van de zomer ontdekte modderpoelen trekken de trekkende steltlopers aan, de planten die deze modderpoelen in de herfst bedekken en de grote wateroppervlakken geven in de winter en lente onderdak aan talrijke eenden.

De warme herfstkleuren tooien geleidelijk de landschappen van het Lac du Der wat de komst van de grote trekvogels betekent. Ze overwinteren aan deze oevers of stoppen hier op weg naar het zuiden voor een korte periode, en komen met duizenden vogels tegelijk aan: kraanvogels, rietganzen, kolganzen en grauwe ganzen, zeearenden, wilde zwanen en fluitzwanen, brilduikers… ze geven allemaal acte de présence!    
  
Dit natuurlijke en bewaard gebleven kader geeft onderdak aan meer dan 200 vogelsoorten, waaronder een aantal zeldzame en bedreigde soorten, 40 verschillende zoogdieren, 45 soorten libellen, 20 soorten amfibieën en meer dan 200 verschillende planten.  

Een paradijs voor de vrije tijd

In de buurt van het meer werd een groot aantal uitkijkposten ingericht. Als u zin (en wilt lopen) heeft, kunt u het uitkijkplatform van de watertoren van Giffaumont-Champaubert beklimmen. Het uitzicht vanaf 30 meter hoogte over het meer en de omringende weidegronden is ongeëvenaard.

Maar het meer is vooral een perfecte plek voor het beoefenen van allerlei (gemotoriseerde) watersporten, en allerlei soorten vissen (karpers en roofvissen) te vangen.    

U vindt hier ook 6 aangelegde zandstranden, met bewaking in juli en augustus.

Informations pratiques

Office de Tourisme du Lac du Der
51290 GIFFAUMONT-CHAMPAUBERT
Tel: 03.26.72.62.80
Fax: 03.26.72.64.69

www.lacduder.com