Bier moet schuimen !

Wit, licht, donker, rood, zwart, sinds de Oudheid zijn er allerlei kleuren bier om onze smaakpapillen te strelen! Het is een palet aan mogelijkheden waarvan je zou denken dat ze zijn voorbehouden aan de multinationals, maar in de verscholen bierbrouwerijen in Champagne-Ardenne zien we deze ziersoorten opnieuw verschijnen...

Bier is een van de oudste universele dranken en wordt sinds het 4e millennium V. Chr. overal ter wereld gedronken. Al duizenden jaren is het een populaire drank, vooral in Champagne-Ardenne, met de ruim 350 bierbrouwerijen die er aan het begin van de 20e eeuw waren.

In die tijd werd er inderdaad veel meer bier gedronken dan tegenwoordig, want de gemiddelde consumptie per inwoner van Frankrijk per jaar werd geschat op 900 liter, tegen nauwelijks 30 liter nu! Aan het begin van de 20e eeuw werd de Ardennen uitgeroepen als het belangrijkste bierproducerende
departement van Frankrijk, met zo’n 230 brouwerijen. Daar kwam een einde aan door de beide Wereldoorlogen, de opkomst van de industrie en de technologische vernieuwingen, waardoor grotere fabrieken nodig waren, die te kostbaar en te groot waren voor de dorpse infrastructuren.

De grootste brouwerij uit de regio, La Grande Brasserie Ardennaise, stopte in 1970, waarmee er een eind kwam aan een lange traditie van dorpsbrouwerijen die van vader op zoon werd overgedragen. In 1905 waren er in de Marne nog zo’n zestig brouwerijen over, waarvan er in 1985, na de sluiting van La Comète in Châlons-en-Champagne, niet één meer was overgebleven.

Een recente opleving

In de afgelopen jaren besloten enkele liefhebbers het ambachtelijk bierbrouwen in de regio nieuw leven in te blazen. Water van goede kwaliteit, mout, hop en heel veel werk en doorzettingsvermogen: meer was er niet nodig voor het doen terugkeren van ambachtelijke brouwerijen in Champagne-Ardenne, waarvan er inmiddels ongeveer vijftien verrezen zijn.
De streek heeft inderdaad veel troeven waardoor deze eeuwenoude biertraditie kon herleven. Zo is de Aube bijvoorbeeld nog altijd een belangrijke graanschuur, er is zelfs een mouterie van internationaal formaat. Door de bodemgesteldheid en het klimaat – door de zon en de hoeveelheid neerslag – is de Champagne heel geschikt voor de teelt van gerst.


Een streekgebonden passie

Met deze bijzondere omstandigheden als basis gingen een paar enthousiastelingen dus de uitdaging aan om de ambachtelijke brouwerijen in hun departement nieuw leven in te blazen. De productie wordt nog voornamelijk plaatselijk afgezet, maar begint daarbuiten ook bekend te worden.
Dat is bijvoorbeeld het geval met het bier van Sedan, dat in 2007 ontworpen werd als hommage aan ‘Prince’s beer’, dat tot aan 1979 door de Grande Brasserie Ardennaise gemaakt werd, en het ‘Jephie’ bier, dat in 2010 de zilveren Fourquet kreeg bij het nationale bierconcours, georganiseerd
door het Franse bierbrouwerijmuseum. 
De getalenteerde brouwer Jérôme Corpel vestigde zich in 2002 in de Aube, in Méry-sur-Seine. En er zijn nieuwe initiatieven in de regio: de Moulin de Saint-Martin heeft een ruimte waar boekenliefhebbers een serie ouderwetse en exotische bieren kunnen proeven terwijl de Brasserie van Vauclair in de Haute-Marne en de Brasserie d’Orgemont in de Marne rondleidingen aanbieden waarbij de productie van hun
bieren uit de doeken gedaan wordt. Deze laatste maakt ook een van de bekendste bieren van de regio, de ‘Valmy’.


Ardwen bier :


 

Meer informatie

Brasserie d’Orgemont
51600 Sommepy-Tahure
Tel. : (0)3 26 68 31 30
www.orgemont.com

Brasserie Artisanale du Der
52220 Montier en Der
Tel. : (0)3 25 55 99 19
www.brasserieartisanaleduder.fr

Le Moulin Saint Martin
10100 Saint Martin de Bossenay
Tel. : (0)3 25 21 04 75
www.lemoulindesaintmartin.com

Brasserie de Vauclair
52210 Giey-sur-Aujon
Tel. : (0)3 25 01 00 40
www.la-choue.com

Brasserie Jéphie
10170 Méry-sur-Seine
Tel. : (0)3 25 82 00 09

Brasserie de Sedan
08200 Sedan
Tel. : (0)6 83 89 92 48
www.biere-sedan.fr