Eeuwenoud vakmanschap

Interview Laurent Jubert
President-directeur van de Groupe Ardwen


• Hoe is het avontuur met Ardwen begonnen ?

“In 2003 vatte een groep bierliefhebbers het nogal stoutmoedige plan op om de traditie van het ambachtelijk bierbrouwen, die in de Ardennen van vader op zoon werd overgedragen, nieuw leven in te blazen. Na veel werk verscheen in 2006 ons Ardwen bier. Het werd gelijk met talloze medailles bekroond op de Landbouwbeurs in Parijs. Het was een prachtig initiatief, maar ook een ongelofelijke uitdaging, en we zijn er trots op dat we die hebben waargemaakt.
Op deze markt is een moordende concurrentie, het was dus een echt waagstuk. Maar we hadden al snel succes in de regio en konden meer gaan produceren”.

• Hoe zou u de Ardwen bieren typeren ?

“Ze hebben karakter, de Ardwen bieren! Net als ons grondgebied. Onze bieren worden gemaakt van een combinatie van zeer zorgvuldig geselecteerde malt en hop en kristalhelder water van een plaatselijke, buitengewoon zuivere bron. In ons traditionele bier zit dus het DNA van de Ardennen zelf. Traditionele bieren moet je qua smaak leren kennen: ze zijn rijk van smaak, subtiel en elegant. Omdat ze zo lekker zijn is het een goede start voor bierliefhebbers om de meer speciale bieren te leren kennen, zoals onze ‘Woinic’”.

• Hoe ziet de toekomst eruit voor Ardwen ?

“We hebben net een nieuw bier gelanceerd om ons 1000ste brouwsel te vieren: ‘Hops’cure’. Donker als het bos in de Ardennen waar Arduinna geheime elixirs brouwde, die moed en kracht gaven aan wie ze dronk. En er wacht ons ook een nieuwe uitdaging, namelijk het propageren van het vakmanschap van het bierbrouwen buiten onze streek, tot zelfs aan de andere kant van de wereld. En we ontvangen natuurlijk altijd graag mensen voor een rondleiding in de brouwerij en een proeverij met maaltijd in het restaurant Taverne !”


Brasserie Ardwen
08430 Launois sur Vence
Tel. : (0)3 24 35 46 50
www.ardwen.fr