Champagne is een AOC wijn

Champagne is een AOC wijn en moet dus beslist afkomstig zijn uit een nauwkeurig omschreven geografisch gebied, tussen Reims en Épernay, en gemaakt zijn op basis van 3 variëteiten: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. 

Maar het geheim van Champagne zit vooral in het nauwkeurig vastgelegde productieproces, dat in 17e eeuw door geestelijken is ontwikkeld, en dat de wijn dat bruisende karakter geeft waar hij zo beroemd om is.

Tussen half september en begin oktober wordt er geoogst. Dat gebeurt uitsluitend met de hand, waarbij rotte druiven gelijk verwijderd worden. Om elk risico van oxidatie te vermijden worden de druiven geperst zodra ze bij de pers aankomen. Elke wijnbouwer maakt vervolgens een melange, waarbij hij kiest uit alle opgevangen sappen. Het gebeurt wel, bij een middelmatige oogst, dat hij er 2 of 3 jaar oude, achtergehouden wijnen aan moet toevoegen om de kwaliteit van de melange te verbeteren. Alleen Champagne millésimé (voorzien van een jaartal) wordt gemaakt van één en dezelfde oogst, in uitzonderlijk goede jaren. 

Wanneer de melanges eenmaal gemaakt zijn, wordt de Champagne direct in flessen gedaan om te laten gisten. Doordat dit meteen gebeurt ontstaan de beroemde bubbels, want de koolstofdioxide kan niet uit de fles ontsnappen, iets wat in tonnen wel zou gebeuren. 

Dan zijn er nog twee fasen te gaan: de rijping, die ten minste 15 maanden duurt en waardoor de aroma’s van de Champagne zich nog verbeteren, en vervolgens het verwijderen van het depot dat door de gist in de flessen is ontstaan. Is dat alles eenmaal gebeurd, dan is de Champagne ten slotte klaar om geproefd te worden. Zo kunt u alle geheimen van Champagne ontraadselen.