Champagne is in twee groepen te verdelen: de zogenaamde Champagne ‘brut’ en de ‘demi-sec’.

Deze twee aanduidingen zijn vastgesteld aan de hand van de hoeveelheid rietsuiker die hij bevat, uitgedrukt in grammen. Tussen Champagne demi-sec en Champagne brut is een reeks van verschillende typen Champagne te definiëren, afhankelijk van de dosering aan rietsuiker.

Zo bevat een Champagne demi-sec, dat wil zeggen een vrij zoete, 33 tot 50 gram suiker, terwijl het suikergehalte bij een Champagne sec varieert van 17 tot 35 gram. Evenzo bevat een Champagne extra-dry 12 tot 20 gram suiker, terwijl Champagne brut er minder dan 15 heeft. Ten slotte is de extra brut de minst zoete Champagne: deze bevat maximaal 6 gram suiker en soms zelfs helemaal geen suiker.

Wanneer drinkt u Champagne demi-sec of brut ?

Het is duidelijk dat Champagne brut en Champagne demi-sec ieder hun eigen smaakkenmerken hebben, en dus gedronken moeten worden op het meest daarbij passende moment van de maaltijd.

Zo wordt Champagne demi-sec, de meest zoete dus, meestal bij het dessert gedronken, en omgekeerd is Champagne brut, die weinig suiker bevat, vanwege de frisse, sprankelende smaak heel geschikt als aperitief en tijdens de maaltijd. Verder wordt Champagne extra-brut vrijwel alleen als aperitief gedronken, omdat er bijna geen suiker in zit. 

Let bij het kiezen van een goede Champagne ten slotte op de kleur, die bij een gerijpte Champagne bijvoorbeeld intenser is. Belangrijke informatie over de herkomst van de Champagne die u zou willen aanschaffen is ook te vinden op het etiket (naam van de producent, merk, etc.).