Vanwege de weersomstandigheden is de regio Champagne niet echt geschikt voor biologische landbouw. Het is er altijd vochtig en daardoor kan er makkelijk meeldauw ontstaan, een plakkerige substantie die door bladluis wordt uitgescheiden en die de plant aantast.
In sommige wijngaarden wordt echter een poging gewaagd om, uit respect voor natuur en milieu, zonder insecticiden en chemische producten te werken. Daar komen heel mooie biologische Champagnes uit voort die beslist goed van smaak zijn.
Een grote meerderheid van de wijnbouwers is zich bewust geworden van het gevaar van dergelijke stoffen voor de natuur, en hoewel ze niet allen zijn overgegaan tot het maken van biologische Champagne, spannen ze zich er toch steeds vaker voor in om gezonde en smakelijke Champagne te produceren.
Dat is vooral het geval bij de grote wijngaarden die, ook al hebben ze een industriële productiewijze en een aanzienlijke omzet, steeds meer proberen te werken volgens codes die kenmerkend zijn voor de biologische landbouw en het respect voor de natuur.
Biologische Champagne, van druiven die biologisch geteeld zijn, is dus heel lastig te produceren. Maar de smaak en de vitaliteit die erin te proeven is, maken dat het een steeds meer gewaardeerd product is, waar liefhebbers steeds vaker naar vragen.
Vooral Champagnewijn ‘de terroir’ (waarin een bepaalde streek te herkennen is), heeft kenmerken die er, ook als hij niet helemaal biologisch is, het dichtst bij komen.
Als u respect heeft voor de natuur, maar ook voor de consument, kunt u de lijst van wijnbouwers die gegarandeerd biologisch werken raadplegen, om de biologische Champagne te vinden die u het best bevalt.