Champagne proeven & bewaren 

Zoals met alle goede wijnen het geval is, beoordeelt u Champagne allereerst met uw ogen, door ernaar te kijken en hem met uw blik te proeven. Geniet van de rijke kleur, de heldere sprankeling, de onweerstaanbare bubbels. Dan is uw neus aan de beurt om zijn mening te geven: uw neusgaten geven aan of zij bloemige of eerder plantaardige aroma’s bespeuren. En ten slotte, en ook echt als laatste, velt uw mond met een klein slokje het oordeel. Met uw smaakpapillen ervaart u de volle omvang van het smaakpalet van de Champagne.

Champagne proeven

Champagne kunt u het allerbeste proeven door een paar basisregels in acht te nemen. Allereerst wordt het ten sterkste afgeraden om gerechten te eten die een te uitgesproken smaak hebben (zoals sterke kaassoorten of sterk gekruide gerechten), die het smaakpalet van de Champagne totaal teniet doet.

Vervolgens verdient het de voorkeur om tulpvormige champagneglazen te gebruiken. Hun unieke vorm (naar boven toelopend) houdt de aroma’s van de Champagne vast, zodat deze zich concentreren. En ten slotte, als u uw champagneglazen afwast met een afwasmiddel, spoel ze dan een paar keer met heet water na, om te voorkomen dat er een dun laagje ontstaat dat de vorming van de belletjes belemmert.

Champagne bewaren

Ook het bewaren van Champagne is aan strikte regels gebonden: de flessen moeten in een koele, goed geventileerde ruimte liggen, en er moet weinig licht en vocht bij komen. Hoe lang hij bewaard kan worden is verschillend. De eigenaar van de wijnkelder of de wijnbouwer zijn de meest aangewezen personen om hierover informatie te geven.