De Champagnekelders in de dorpen zijn alle historisch interessant en vaak in prachtige huizen gevestigd.

Om de 114 wijnkelders die verspreid liggen in de regio Champagne-Ardenne te bezoeken, kunt u een van de 6 bewegwijzerde circuits volgen van de Route touristique du Champagne. Deze 6 routes, met een totale lengte van ongeveer 600 km, leiden u langs bijna 80 plekken die u kunt bezoeken, met hun verschillende druivenrassen. Zo leert u de Champagnes van het Massif Saint Thierry kennen, die van de Montagne de Reims, van de Marnevallei, van de Côte des Blancs, de Côte des Bar en die van de wijnhellingen van Vitry. Als u via deze routes de streek doorkruist, leert u tegelijkertijd het historische erfgoed kennen. 

Maar misschien bezoekt u de Champagnekelders in de dorpen liever volgens uw eigen criteria. Inderdaad stelt het bezoeken van een wijnkelder vaak heel wat meer voor dan een eenvoudige proeverij. 

De wijnbouwers bieden betaalde of gratis bezoeken aan, in groepen of individueel, met verschillende opties of met activiteiten die inbegrepen zijn. Maar of het nu een privé- of een groepsbezoek betreft, de Champagnekelders in de dorpen zijn altijd gezellig.