Ancien Couvent des Cordeliers

Kloostergemeenschap ,  Bezienswaardigheid en historisch monument in Troyes
 • Er is niets overgebleven van het oude feodale kasteel dat in de 11e eeuw gebouwd werd door de graven van Champagne in de noord-westelijke hoek van de Gallo-Romeinse stad. Op place de la Tour zijn nog sporen te zien van de gevangenis, in de middeleeuwen gevestigd in de donjon, die in 1525 instort.
  De rue de la Tour en de rue Boucherat vormen de Romeinse cardo, die haaks staat op de via Agrippa (rue de la Cité). De kruising van deze twee assen wordt in de middeleeuwen "de kruising van de...
  Er is niets overgebleven van het oude feodale kasteel dat in de 11e eeuw gebouwd werd door de graven van Champagne in de noord-westelijke hoek van de Gallo-Romeinse stad. Op place de la Tour zijn nog sporen te zien van de gevangenis, in de middeleeuwen gevestigd in de donjon, die in 1525 instort.
  De rue de la Tour en de rue Boucherat vormen de Romeinse cardo, die haaks staat op de via Agrippa (rue de la Cité). De kruising van deze twee assen wordt in de middeleeuwen "de kruising van de ongelukkigen" genoemd want hier wordt de straf van veroordeelden voorgelezen.
  In 1259 wordt een franciscanenklooster gebouwd tussen de rue Hennquin en de rue des Cordeliers (franciscanen). Van de 15e eeuw tot de realisatie van het Stadhuis in 1673 houden de burgers hier hun vergaderingen.
  Het klooster wordt in 1789 genationaliseerd, en huisvest de eerste openbare bibliotheek in Troyes, één van de oudste van Frankrijk. In 1651 laat de kanunnik Jaques Hennequin (1575-1661) aan het klooster zijn bibliotheek van 4700 werken na, op voorwaarde dat deze ter beschikking worden gesteld van "ieder die binnen wil komen op maandagen, woensdagen of vrijdagen". Hennequin wordt begraven in de chapelle des Cordeliers. Zijn grafsteen is te bezichtigen in de permanente tentoonstelling van de Mediatheek van Troyes en omstreken: Duizend jaar boeken in Troyes.
  Op deze plaats bevindt zich nu het huis van bewaring.
 • Milieu
  • In het stadscentrum