rue du paon.jpg

Ancien quartier juif

Bezienswaardigheid en historisch monument in Troyes
 • In de Middeleeuwen hadden de meeste steden hun joodse wijk: Troje is geen uitzondering. De wijk die bekend staat als "la Broce-aux-Juifs" strekt zich uit tot de hoge vestingwal langs de voormalige rue Cordé, nu de Quai des Comtes de Champagne.
  De rue de la Cité, via Agrippa antiek, steekt de muur over onder een toren door een brug die in de 12e eeuw "de la Gievrie" (of Giourie) werd genoemd en die de inwoners van de plaats oproept. De Boucheratstraat is het Gallo-Romeinse cardo, loodrecht op...
  In de Middeleeuwen hadden de meeste steden hun joodse wijk: Troje is geen uitzondering. De wijk die bekend staat als "la Broce-aux-Juifs" strekt zich uit tot de hoge vestingwal langs de voormalige rue Cordé, nu de Quai des Comtes de Champagne.
  De rue de la Cité, via Agrippa antiek, steekt de muur over onder een toren door een brug die in de 12e eeuw "de la Gievrie" (of Giourie) werd genoemd en die de inwoners van de plaats oproept. De Boucheratstraat is het Gallo-Romeinse cardo, loodrecht op de via Agrippa.

  Sinds de Hoge Middeleeuwen woont hier een grote joodse gemeenschap. Beschermd tegen de graven van Champagne, stichtte rabbijn Chlomo ben Itshak (Solomon zoon van Isaac), bekend als Rashi (1040-1105), hier in 1070 een beroemde Talmoedische school. Rashi is ook wijnmaker en is de beroemdste commentator van de Bijbel en de Talmoed (een verzameling van joodse tradities en commentaren die door rabbijnen zijn vastgelegd). De kronkelende Sint-Frobertusstraat leidt naar de gelijknamige oude romaanse kerk (nu bewoond door woningen), naar verluidt gebouwd in plaats van de synagoge waar Rachi les gaf. Het Rachi European University Institute (tegenover de huidige synagoge, in de Madeleine wijk) bestendigt de herinnering aan deze wereldberoemde geleerde.

  Joodse wijken worden vaak geassocieerd met goudsmeden en geldwisselaars. In Troyes bevinden zich tussen de huidige straten van Boucherat en Saint-Frobert de monetaire ateliers, waar de gouden en zilveren munten, de denier champenois of de provinciale, worden geslagen. In de 14e eeuw, toen de graven van Champagne de kroon van Frankrijk erfden, werd Troyes een van de acht werkplaatsen die door de koning, die in 1360 de frank creëerde, werden belast met het "slaan van munten".

  Er werd een nieuwe munt gebouwd in de richting van de huidige rue de la Monnaie, vlakbij de kerk van Saint-Jean.
  Wandelend door het charmante steegje van de nabijgelegen Peacock (voorheen rue de l'Arche de Noë), gerestaureerd in 1986, ontdekt u het Hôtel des Soeurs-Noires op nr. 16, waar het Jansenistische onderwijs werd gegeven van 1668 tot 1749. De gevel is gemaakt van Champagnemateriaal, afwisselend baksteen en krijt.
 • Milieu
  • In het stadscentrum
 • Media