Zie foto's (8)

Basilique Notre Dame d'Espérance

1369000256 - Bezienswaardigheid en historisch monument ,  Ville d'art et d'histoire ,  Gotisch in Charleville-Mézières
 • Bouw en stijl : In 1499 werd gestart met de kerk, bouw die meer dan 120 jaar duurde, het plan van de basiliek is klassiek: een rechthoek plus een halve cirkel voor het koor. De stijl, die een prachtige eenheid vertoont, is laat gotische flamboyant. De nauwheid van het middenschip en de pilaren zonder capitelen accentueren de hoogte van het gebouw (18m). Uitzonderlijke sluitstenen in kruisbogen met talrijke hangende en rijkelijk versierde sluitstenen. Het zuidportaal, opgetrokken in...
  Bouw en stijl : In 1499 werd gestart met de kerk, bouw die meer dan 120 jaar duurde, het plan van de basiliek is klassiek: een rechthoek plus een halve cirkel voor het koor. De stijl, die een prachtige eenheid vertoont, is laat gotische flamboyant. De nauwheid van het middenschip en de pilaren zonder capitelen accentueren de hoogte van het gebouw (18m). Uitzonderlijke sluitstenen in kruisbogen met talrijke hangende en rijkelijk versierde sluitstenen. Het zuidportaal, opgetrokken in neogotisvhe stijl en gerenoveerd in 2009, en de torenspits werden in de 19de eeuw toegevoegd. Het interieur van lichtgekleurd steen is onopgesmukt en sober. Het werd herstelt na de bombardement van 1944.

  Geschiedenis : Tot in 1962 was de Zwarte Maagd van Mézières vereerd met een bedavaart. Verbrand in 1643, het beeld is op de 19de eeuw vervangen door het huidige standbeeld. 1521 : beleg van Mézières door het leger van de Keizer Karel de Vijfde. 1570 : huwelijk van de Franse koning Karel IX met Elisabeth van Oostenrijk in de kerk van Mézières die nog niet klaar is. Gedurende de Godsdienstoorlogen, de brand van 1682, de revolutie, de oorlogen van 1815, 1870, 1918 en 1944 wordt de kerk keer op keer verwoest en gebombardeerd. Gezien dit pijnlijk verleden wordt de kerk in 1946 tot de rang van basiliek verheft door de Paus Pius XII.

  De gebrandschilderde ramen : De ramen van de basiliek, gemaakt tussen 1955 en 1979 zijn het werk van Rene Durrbach (1911- 1999), schilder, beeldhouwer, vriend en medewerker van Picasso. Gemonteerd in de ateliers van Maître Verrier André Seurre, in Besançon – geplaatst door Jean Lanfranchi, glazenmaker in Mézières. Het is een abstracte compositie van meer dan 1000m² verdeeld over 68 ramen. Getuigen van het non-figuratief kunst van de 2de helft van de 20ste eeuw en ontworpen als een medium voor meditatie. De kunstenaar gebruikt de symbolisme van kleuren, getallen en fundamentele tekens (kruis, hart, cirkel, vierkant, ...) Het kunstwerk is om de dualiteit “zwarte maagd” en “maagd van het licht” geconstrueerd.

  Het orgel : Vervaardigd in 1997 door de fabriek Koenig van Sarre-Union, is geheel mechanisch en heeft 40 registerstangen. Het Orgel werd ontworpen in een Noord-Europese classieke stijl. orguebasilique.free.fr

  De basiliek herbergt ook de heilige schat van de Ardennen (+33 (0)3 24 32 44 75)
 • Geaccepteerde clientèles
  • Individuen
  • Groepen
Diensten
 • Uitrusting
  • Winkels
  • Parkeerplaats
 • Activiteiten
  • Bijzondere thematische animatie
  • Concerten