Zie foto's (6)

BOURMONT

in Bourmont

 • Drie torens in het noordwesten, waarvan een volledig in opstand, en drie torens in het oosten getuigen van de verdediging van de stad. Renaissancehuis uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw, ook wel het baljuwhuis genoemd (op de monumentenlijst sinds 1925). Kerk Saint-Joseph, gebouwd in de negentiende eeuw tussen 1855 en 1859 op de plaats van de voormalige kerk Notre-Dame, in neogotische stijl door architecten Henry Barbier en Charles Godard uit Langres. Kerk Notre-Dame (op de...
  Drie torens in het noordwesten, waarvan een volledig in opstand, en drie torens in het oosten getuigen van de verdediging van de stad. Renaissancehuis uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw, ook wel het baljuwhuis genoemd (op de monumentenlijst sinds 1925). Kerk Saint-Joseph, gebouwd in de negentiende eeuw tussen 1855 en 1859 op de plaats van de voormalige kerk Notre-Dame, in neogotische stijl door architecten Henry Barbier en Charles Godard uit Langres. Kerk Notre-Dame (op de monumentenlijst sinds 1980), gebouwd in 1754 voor het kapittel op de plaats van de kapel Saint-Florentin. Het kapittel verdween in 1762 ten behoeve van de kloosteroversten van Poussay en had als gevolg dat de kerk verkocht werd aan Bourmont. Het dak werd verwoest door brand in 1892 en de uivormige spits is vervangen door een terras. Annonciatenklooster, gesticht in 1663 door Gabrielle de l’Isle. De oudste bewaard gebleven delen dateren van de zestiende eeuw. De portiek van de voormalige kapel is bijzonder.Collège des Trinitaires, gesticht in 1707 voor het jongensonderwijs, ervolgens religieuze school en openbaar college in 1791, om uiteindelijk in 1851 te sluiten. De hoofdgevel dateert van de achttiende eeuw: afgeronde dwarshouten, portiek van de voormalige kapel in Toscaanse bouwstijl, opmerkelijk vanwege de kwaliteit van het onderhoud en de versiering.

  • Renaissancepanden uit 16e/17e/18e eeuw.

  • ’Promenade du Conâ’: laan met lindebomen uit 1760, een kruisbeeld uit 1759 en een beeld van de Heilige Maagd ter herinnering aan een duel.

  • Kerk Saint-Joseph met het oude portaal van zijn 12e-eeuwse voorganger.

  • ’Jardin des Roches’: een schilderachtig park aan de voet van een steile rotswand, geschikt voor en ingericht op liefhebbers van klimsporten. Ruïnes uit de late 18e eeuw.