Zie foto's (8)

Cimetière Saint-Charles

Bezienswaardigheid en historisch monument ,  Militaire en erebegraafplaats ,  Geschiedenis ,  Militair ,  Overblijfselen uit de oorlog in Sedan
 • Langs het centrale gangpad van het eerste plein aan de linkerkant, zes rijen voor de onderkant van het plein, staat het graf van Louis Busson, directeur van de Sedan-gasfabriek die op 13 juli 1916 door de Duitsers werd neergeschoten voor spionage. De Kommandantur had de begraafplaats na zijn begrafenis enkele dagen gesloten om te voorkomen dat de Sedans massaal op zijn begrafenis kwamen mediteren.

  De begraafplaats Saint-Charles heeft ook een groot militair plein uit de Eerste Wereldoorlog,...
  Langs het centrale gangpad van het eerste plein aan de linkerkant, zes rijen voor de onderkant van het plein, staat het graf van Louis Busson, directeur van de Sedan-gasfabriek die op 13 juli 1916 door de Duitsers werd neergeschoten voor spionage. De Kommandantur had de begraafplaats na zijn begrafenis enkele dagen gesloten om te voorkomen dat de Sedans massaal op zijn begrafenis kwamen mediteren.

  De begraafplaats Saint-Charles heeft ook een groot militair plein uit de Eerste Wereldoorlog, waar 1.489 lichamen zijn begraven: Franse soldaten en burgerslachtoffers "Morts pour la France", Belgische burgerslachtoffers "Morts pour la Patrie", Britse soldaten en Russische en Roemeense soldaten die stierven in gevangenschap. Om ze te begraven had het Duitse leger de begraafplaats Saint-Charles al naar achteren moeten uitbreiden als er ruimte ontbrak, maar het militaire plein zoals we het vandaag zien, werd na het conflict aangelegd door Frankrijk. Het Duitse monument herinnert er ook aan dat soldaten uit het andere kamp werden begraven op dezelfde gemeenschappelijke begraafplaats. Door de verschillende aanwezige nationaliteiten is het een plaats van gedeeld geheugen.
  Boven het militaire plein, aan de linkerkant, zijn ook verschillende rijen graven van dode soldaten voor Frankrijk, opgericht door gezinnen.
  De begraafplaats Saint-Charles omvat ook hier en daar andere graven van soldaten die stierven voor Frankrijk, graven van burgerslachtoffers, veteranen en getuigen van de Grote Oorlog.
  Op het joodse plein onder de hoofdbegraafplaats staat een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
 • Gesproken talen
  • Frans