Zie foto's (2)

De markthallen van Troyes

Bezienswaardigheid en historisch monument ,  Halle in Troyes

 • De markthallen, die in 1874 gebouwd worden, zijn het werk van de gemeentelijk architect Edmond Bailly. Deze laat zich inspireren door de hallen van Victor Baltard in Parijs, een combinatie van staal, gietijzer en glas, en bouwt met deze materialen markthallen die tot de grootste van dit type behoren.
  De constructie is kenmerkend voor de 19e eeuw, zowel qua materiaal als door de sobere, verticale lijnen: achttien gietijzeren poten ondersteunen de enorme, gegoten overkapping bestaande uit een...
  De markthallen, die in 1874 gebouwd worden, zijn het werk van de gemeentelijk architect Edmond Bailly. Deze laat zich inspireren door de hallen van Victor Baltard in Parijs, een combinatie van staal, gietijzer en glas, en bouwt met deze materialen markthallen die tot de grootste van dit type behoren.
  De constructie is kenmerkend voor de 19e eeuw, zowel qua materiaal als door de sobere, verticale lijnen: achttien gietijzeren poten ondersteunen de enorme, gegoten overkapping bestaande uit een dak in drie delen, gescheiden door puien. Aan de buitenkant een onderrand in twee kleuren baksteen en acht grote deuren. De metalen dakspanten komen uit de werkplaatsen van Creusot. In 1987 wordt een mezzanine aan het geheel toegevoegd.
  Bij ondergrondse werkzaamheden leverde archeologisch onderzoek aan de place Saint-Rémy sporen op van het oude Collège de la Licorne, sinds de middeleeuwen een belangrijk opleidingsinstituut in Troyes, dat eerder gevestigd was in l'Hôtellerie de la Licorne (tussen de huidige rue Gambey en het kanaal). Het vestigde zich op deze plaats in 1617, nadat een uitbreiding mogelijk was gemaakt door de uit Troyes afkomstige humanist François Pithou, raadgever van de koning, en zijn broer Pierre, die de stad een aantal woningen en hun kostbare bibliotheek schonken. Het collège blijft, in diverse vormen, bestaan tot 1854.
  De bijbehorende vakwerkhuizen worden in 1862 afgebroken.
  De sluitsteen van de hoofdingang, eigendom van familie Pithou wordt aan het Musée de Vauluisant geschonken.
  De markthallen zijn vandaag de dag de favoriete dagelijkse ontmoetingsplaats van de inwoners van Troyes: men ontdekt er lekkernijen en streekspecialiteiten uit de Aube (fruit en groenten, andouillette, kazen, champagne...) en exotischer waren. Dit alles in een warme, hartelijke sfeer en, vooral in het weekend, een gezellige drukte.

  Openingsdagen: De hallen zijn elke dag geopend- grote markt op zaterdag
 • Milieu
  • In het stadscentrum
Diensten
 • Uitrusting
  • Toegang invaliden
  • Lift
  • Winkels
  • Parkeerplaats
Openings

Openingstijden

 • Heel het jaar
 • Heel het jaar 2022