Zie foto's (2)

DENIS DIDEROT, PHILOSOPHE

in Langres

 • Langres, geboortestad van de filosoof Denis Diderot

  De meest beroemde inwoner van Langres is hoogstwaarschijnlijk Denis Diderot. Hij wordt als zoon van een vermaard messenmaker in 1713 geboren op het plein dat nu zijn naam draagt. Hij volgt zijn studie op het college van de jezuïeten. Zijn vaders wens was dat hij kanunnik werd, maar Denis slaat – in tegenstelling tot zijn broer – een ander pad in. Op de leeftijd van 15 jaar weigert hij zijn vaders bedrijf over te nemen, evenals de...
  Langres, geboortestad van de filosoof Denis Diderot

  De meest beroemde inwoner van Langres is hoogstwaarschijnlijk Denis Diderot. Hij wordt als zoon van een vermaard messenmaker in 1713 geboren op het plein dat nu zijn naam draagt. Hij volgt zijn studie op het college van de jezuïeten. Zijn vaders wens was dat hij kanunnik werd, maar Denis slaat – in tegenstelling tot zijn broer – een ander pad in. Op de leeftijd van 15 jaar weigert hij zijn vaders bedrijf over te nemen, evenals de kanunnikenzetel van zijn oom. Hij vertrekt naar Parijs om zijn studie af te maken op het lyceum Louis-le-Grand.

  Zijn vader weigert in zijn levensbehoeften te voorzien als hij afziet van een religieus leven. Hij verdient ruim vijftien jaar de kost onder meer als openbaar schrijver en vertaler Engels-Frans.
  In 1746 krijgt hij het voorstel een Engelse encyclopedie uit 1728 te vertalen. Hij komt op het idee om de Encyclopédie een nieuwe vorm te geven. Dit is het begin van een roemrijke maar weinig lucratieve onderneming die hij in 1766 voltooit.

  Diderot en zijn stad ‘Voor mij blijf ik het kind van mijn geboortestreek’ was één van zijn spreuken.
  Langres en omgeving is trots op de herkomst van Diderot, die met Voltaire en Rousseau een belangrijke plaats innam in de Verlichting. Diderot keert na zijn vertrek naar Parijs slechts vijf keer terug naar zijn geboortestad. De stad was te klein voor hem. Zijn ambities en lot lagen elders. Als eclectisch en breedvoerig schrijver interesseert hij zich voor uiteenlopende onderwerpen: filosofie, romans, toneel, kunstkritiek. Hij stelt de onverdraagzaamheid aan de kaak, wijst de autoriteit van de traditionele moraal af, veroordeelt het martelen en strijdt – met anderen – voor het zegevieren van de rede en de algemene verbreiding van menselijk geluk.

  Zijn verbazingwekkend vooruitstrevende meesterwerk is nog altijd de Encyclopédie. Een waar monument en een overwinning van de menselijke kennis, waarvan hij de touwtjes ruim twintig jaar stevig in handen heeft.
  Zijn opmerkingen over Langres en de inwoners van deze stad klinken altijd scherp en tegenstrijdig uit de mond van deze vurige, vernieuwende geest. Als zijn ogen vanaf de Promenade de Blanchefontaine over “het mooiste landschap ter wereld” dwalen, merkt hij op over zijn stadsgenoten dat ze “geestig, goed onderricht, vrolijk, levendig zijn maar slepend spreken. Ze hebben boeken, ze lezen, maar brengen niets voort”.

  DIDEROT en de Haute-Marne, enkele data:
  5 oktober 1713: Geboorte van Denis in het huis aan de Place Chambeau, nummer 9 van de huidige Place Diderot.
  1723 – 1728: Studie aan het college van de jezuïeten. Denis is een uitmuntende leerling.
  1728: Denis Diderot verlaat Langres voor Paris waar hij zijn studie afmaakt en blijft wonen.
  1781: Hij schenkt zijn bronzen standbeeld, gemaakt door Houdon, aan de stad Langres.
  31 juli 1784: Sterfdatum van Diderot.