Zie foto's (4)

Eglise de l'Assomption de la Vierge

Kerk ,  Bezienswaardigheid en historisch monument in Javernant
 • De kerk van de Assumptie van de Maagd van Javernant was vroeger een tak van Saint-Jean de Bonneval en werd pas in 1747 als parochiekerk opgericht.
  Met een eenvoudig Latijns kruisplan heeft de kerk een enkel schip met drie traveeën, een uitspringend dwarsschip en een driezijdige apsis. Het gebouw is homogeen; het is gestart vanuit het oosten in het eerste kwart van de 16e eeuw. De twee westelijke baaien zijn wat recenter en dateren uit het tweede kwart of het midden van de 16e eeuw (een...
  De kerk van de Assumptie van de Maagd van Javernant was vroeger een tak van Saint-Jean de Bonneval en werd pas in 1747 als parochiekerk opgericht.
  Met een eenvoudig Latijns kruisplan heeft de kerk een enkel schip met drie traveeën, een uitspringend dwarsschip en een driezijdige apsis. Het gebouw is homogeen; het is gestart vanuit het oosten in het eerste kwart van de 16e eeuw. De twee westelijke baaien zijn wat recenter en dateren uit het tweede kwart of het midden van de 16e eeuw (een altaar werd opgericht in 1560). Het eindigt met een prachtig gebeeldhouwd westelijk portaal in de flamboyante stijl met renaissanceversiering, dat de geschilderde handtekeningen van L. Cabutel en C toont. Paiso. Originele gebrandschilderde ramen blijven in de drie traveeën van de apsis en, in fragmenten, in twee traveeën van het transept en een oostelijke travee van het schip. De drie vensters van de apsis zijn samengesteld en bevatten panelen uit minstens vijf verschillende baaien.

  De weergegeven thema's zijn Genesis, waarschijnlijk uitgevoerd naar het model van het glazen dak van de Madeleine van Troje, de Boom van Jesse geschilderd naar de reeks tekenfilms in de kerk van Noës-près-Troyes, het Leven van de Maagd en van Christus en tenslotte het leven van de heilige Johannes de Doper, dat vergelijkbaar is met dat van de kerken van Ceffonds (52) en Ormes (10). De as-baai, waarvan de inscriptiedatum is geïnterpreteerd als 1518, toont een donorparochiepriester voorgesteld door de heilige Nicolaas en verschillende min of meer complete scènes zoals de Kruisiging, de Aankondiging, de Aanbidding van de Koningen, een figuur van de Doopsgezinde.

  De baai van het schip met fragmenten uit de 16e eeuw draagt de datum 1537 en de kerk werd op 7 mei 1926 tot historisch monument verklaard. De oude gebrandschilderde ramen staan sinds 27 december 1913 op de monumentenlijst.

  Contacteer de heer Kaufmann 03.25.40.22.63 (becommentarieerd bezoek)
  In geval van afwezigheid zijn de sleutels verkrijgbaar bij de heer Montagne 03-25-40-35-59 of de heer Guinot 03.25.40.28.21.