Zie foto's (11)

Eglise de la Nativité de la Vierge

Bezienswaardigheid en historisch monument ,  Religieus gebouw ,  Kerk in Les Noës-près-Troyes
  • De kerk van Noës, een geklasseerd monument uit de 16e eeuw, is een uniek monument, met name vanwege haar beeldhouwwerken en haar opmerkelijke gebrandschilderde ramen.

  • Het werd gebouwd in de 16e eeuw, gewijd aan de Geboorte van de Heilige Maagd, ook al wordt het vaak Onze-Lieve-Vrouw van Kerstmis of Onze-Lieve-Vrouw van de Geboorte genoemd. Van grote omvang voor het kleine dorp van een paar honderd inwoners dat in de 16e eeuw Noës was, was het een rijk bedevaartsoord. Een gesneden houten altaarstuk, gemaakt in de jaren 1550, met uitzonderlijk goed bewaarde kleuren, behoort tot deze schatten. Na de aanvallen van de tijd was een lange en zorgvuldige...
    Het werd gebouwd in de 16e eeuw, gewijd aan de Geboorte van de Heilige Maagd, ook al wordt het vaak Onze-Lieve-Vrouw van Kerstmis of Onze-Lieve-Vrouw van de Geboorte genoemd. Van grote omvang voor het kleine dorp van een paar honderd inwoners dat in de 16e eeuw Noës was, was het een rijk bedevaartsoord. Een gesneden houten altaarstuk, gemaakt in de jaren 1550, met uitzonderlijk goed bewaarde kleuren, behoort tot deze schatten. Na de aanvallen van de tijd was een lange en zorgvuldige restauratie nodig, aangepast aan de drie soorten waaruit het bestaat: kalk, eik en populier. Het wordt gepresenteerd op de tentoonstelling Le Beau XVIème in Troyes en is sindsdien in zijn oorspronkelijke positie hersteld, onder het gewelf, waar de overblijfselen van de originele schilderijen bewaard zijn gebleven, omlijst door houtwerk en gerenoveerde kloosterkramen, en bekroond door glas-in-loodramen. Het gerestaureerde altaar vervolledigt dit drieluik, dat de kruisdraging, de kruisiging en de verrijzenis voorstelt. De inhuldiging van het gerestaureerde altaarstuk vond begin 2011 plaats tijdens een ceremonie die werd voorgezeten door kanunnik Bertrand Roy, bisschoppelijk afgevaardigde van de agglomeratie van Troje, in aanwezigheid van Jean-Pierre Abel, burgemeester van Les Noës. Bovendien heeft het schilderij van de Rozenkransinstituut eind 2015 zijn plaats op een muur van de kerk herwonnen, nadat het ook is gerestaureerd, gefinancierd door een abonnement, geïnitieerd door een lokale vereniging, gesteund door de stad en vele particuliere en institutionele donateurs.
  • Milieu
    • Aan de rand van de stad
  • Tarieven
  • Gratis