Zie foto's (3)

Eglise Saint-Nicolas

Kerk ,  Bezienswaardigheid en historisch monument in Troyes
  • We zijn in het "belfort district". Helemaal aan het begin van de 13e eeuw Graaf Thibaut IV liet een nieuwe wal bouwen om het "kurklichaam" te beschermen: de oude Gallo-Romeinse Via Agrippa stak de muur over en de greppels door de poort van Sainte-Savine, naast de uitkijktoren van het dorp, het belfort genaamd.
    Niet ver weg, aan het einde van de "Tarwemarkt" (nu Jean Jaurès-plein) en in de buurt van de vestingmuren, stond in de 4e eeuw een kapel uit de 12e eeuw, gewijd aan de heilige...
    We zijn in het "belfort district". Helemaal aan het begin van de 13e eeuw Graaf Thibaut IV liet een nieuwe wal bouwen om het "kurklichaam" te beschermen: de oude Gallo-Romeinse Via Agrippa stak de muur over en de greppels door de poort van Sainte-Savine, naast de uitkijktoren van het dorp, het belfort genaamd.
    Niet ver weg, aan het einde van de "Tarwemarkt" (nu Jean Jaurès-plein) en in de buurt van de vestingmuren, stond in de 4e eeuw een kapel uit de 12e eeuw, gewijd aan de heilige Nicolaas, bisschop van Myre (Turkije). die al erg populair waren in onze regio's in de Middeleeuwen.
    Na de verwoesting van de wijk tijdens de grote brand van 1524 gaven rijke kooplieden de Trojaanse architect Jean Faulchot de opdracht om op de ruïnes van de kapel een nieuwe Sint-Niklaaskerk te bouwen. Het werk begon al snel aan beide uiteinden: het koor en de gevel. Deze laatste is vastgelijmd aan de vestingwal: men kwam de kerk binnen via de zijdeur.
    De twee scheepswerven hebben elkaar pas in 1590 ontmoet, maar het geheel is homogeen.
    De bodem van de kerk is gotisch en zou kunnen dateren uit de oude kapel, de vloer is meer in renaissancestijl. Op het zuidelijke portaal staat een prachtige Christus op een kruis, omringd door beelden van David en Jesaja. De huidige ingang werd in 1840, na de verwoesting van de vestingmuren en de opening van de Victor Hugo Boulevard, voor de gevel toegevoegd. Het is in neorenaissancestijl en ondersteunt de kapel van Calvarieberg. Voorheen was de ingang via de huidige galerij en de monumentale trap van het schip.
    Het interieur van de kerk, met name de gebrandschilderde ramen en het beeldhouwwerk, zal worden bewonderd: in de galerij is Christus die onder het gewicht van het kruis buigt, een anonieme Trojaanse man uit de 16e eeuw, een waar meesterwerk. In de eerste linkse baai opent het Graf, een reproductie van Christus' graf, dat door een kruisvaarder uit Jeruzalem is meegebracht.

    Alleen geopend van dinsdag tot vrijdag tussen 16 en 19 uur.
  • Milieu
    • In het stadscentrum
  • Gesproken talen
    • Frans
  • Tarieven
  • Gratis