Eglise Saint-Nicolas

Kerk ,  Bezienswaardigheid en historisch monument in Troyes

Eglise st Nicolas.jpg© D Le Névé
Photo_1.jpg
Photo_2.jpg
 • We zijn nu in het "quartier du beffroi". Aan het begin van de 13e eeuw laat graaf Theobald IV een nieuwe stadwal bouwen die "de onderkant van de champagnekurk" beschermt: de oude Gallo-Romeinse via Agrippa kwam kwam de stad binnen over de gracht en door de Sainte-Savine poort die naast de wachttoren lag, die “beffroi” genoemd werd.
  Niet ver hier vandaan, aan het einde van de Graanmarkt (huidige place Jean Jaurès), en dicht bij de stadswallen stond een kapel uit de 12e eeuw, gewijd aan Sint Nicolaas, die in de 4e eeuw bisschop van Myra (Turkije) was, en al in de middeleeuwen erg populair in de onze regio.
  Na de verwoesting van de wijk bij de grote brand van 1524, dragen gefortuneerde kooplieden hun stadsgenoot en architect Jean Faulchot op een nieuwe Sint Nicolaaskerk te bouwen op de ruïnes van de kapel. Al snel wordt met de bouw van de twee uiteinde begonnen: het koor en de façade. Deze laatste is tegen de stadswal aangebouwd, men komt de kerk dus binnen via de zij-ingang.
  De werkzaamheden komen pas in 1590 bij elkaar, maar vormen een homogeen geheel.
  De onderkant van de kerk is gotisch, en kan van de oude kapel afkomstig zijn, de etage is eerder in renaissance-stijl. Het zuidportaal toont een prachtige Christus aan het kruis, met de beelden van David en Jesaja aan weerszijden. De huidige ingang wordt in 1840 voor de façade geplaatst, nadat de stadswallen zijn afgebroken en de boulevard Victor Hugo werd geopend. Ze is in neo-renaissance stijl, en ondersteunt de kruiskapel (chapelle du Calvaire). Voorheen kwam men binnen via de huidige galerij en de monumentale trap van het schip.
  Binnen is de decoratie te bewonderen; met name de glas-in-loodramen en het beeldhouwwerk: op de galerij is de Christus gebogen onder het gewicht van het kruis, van een onbekende kunstenaar uit Troyes, een waar meesterwerk. In de eerste travee links ziet men het sepulcrum, een replica van het graf van Christus, meegenomen uit Jeruzalem door een kruisvaarder.
 • Milieu
  • In het stadscentrum
Beoordeling toevoegen
Schrijf uw beoordeling over Eglise Saint-Nicolas :
 • Verschrikkelijk
 • Slecht
 • Gemiddelde
 • Goed
 • Uitstekend
2 beoordelingen
Goed
 • A fascinating church.

  Pardon the review in English. In preparation for my return visit to Troyes in 2018, I am working on improving my French. I spent the Summer in Troyes a few years ago. This is my favorite church. I made many visits here. The sculptures are wonderful. The chapels, representing events of the Passion of Christ, create a sense of pilgrimage to Jerusalem.

  ,

 • Fermée !

  Dommage qu'elle soit si souvent fermée !

  ,