Zie foto's (5)

Eglise Saint-Nizier

Kerk ,  Bezienswaardigheid en historisch monument in Troyes
 • In 582 bracht bisschop Gallomagne de relikwieën van Nizier, primaat van Lyon die in de regio zeer vereerd werden, naar Troyes en stierf in 573. Hij plaatste ze in de kerk van Saint-Maur, gebouwd aan het einde van de 5e eeuw. die dan de naam Saint-Nizier aanneemt.
  De huidige kerk dateert uit de 16e eeuw, de vierkante toren werd rond 1619 voltooid. Een van de klokken die bovenaan de toren te zien is, is het enige overblijfsel van de Porte Saint Jacques (nu rue Kléber), een van de oudste...
  In 582 bracht bisschop Gallomagne de relikwieën van Nizier, primaat van Lyon die in de regio zeer vereerd werden, naar Troyes en stierf in 573. Hij plaatste ze in de kerk van Saint-Maur, gebouwd aan het einde van de 5e eeuw. die dan de naam Saint-Nizier aanneemt.
  De huidige kerk dateert uit de 16e eeuw, de vierkante toren werd rond 1619 voltooid. Een van de klokken die bovenaan de toren te zien is, is het enige overblijfsel van de Porte Saint Jacques (nu rue Kléber), een van de oudste versterkte poorten in de stad, verwoest in 1832.
  Het opmerkelijke geglazuurde pannendak doet denken aan de Bourgondische stijl.

  Binnen in de kerk kun je de grootte van de gotische beuken en hun licht bewonderen. De glas-in-loodramen, een uitzonderlijke collectie van de Trojaanse School, illustreren onderwerpen uit het Oude en Nieuwe Testament, maar ook uit de Trojaanse geschiedenis en legendes.
  Verschillende anonieme sculpturen zijn uit het begin van de Renaissance, waaronder een graflegging (rechtsachter), een polychrome Pietà (linksachter) en de beroemde Christus van Medelijden (3e kapel van links).

  Place Saint-Nizier, in 2001 herontwikkeld als voetgangersgebied, is geplaveid met Étrochey-steen (Bourgondië).
  In de tuinen werden drie bronzen beelden geïnstalleerd, volgens pleisters uit het Saint-Loup-museum werden beroemde Aube-beeldhouwers geïnstalleerd: de Florentijnse zanger door Paul Dubois, Oreste sur hôtel de Pallas door Pierre-Charles Simart en L 'Child bij de fontein van Alfred Boucher.
  In de omgeving zijn er veel gerestaureerde vakwerkhuizen uit de zestiende eeuw, waaronder het Maison du Dauphin, een van de oudste in Troyes!

  Opening van de kerk voor het publiek, van mei tot en met september: van 14u tot 17u (variabele uren volgens het uitgezonden schema).
 • Milieu
  • In het stadscentrum
 • Media
 • Tarieven
 • Gratis