Zie foto's (2)

Eglise Saint-Parres

Bezienswaardigheid en historisch monument ,  Religieus gebouw ,  Kerk in Saint-Parres-aux-Tertres
 • De kerk Saint-Parres-aux-Tertres, gewijd aan Saint-Parres, werd gebouwd in de 16e eeuw.

 • De zuidelijke deur in flamboyante stijl, gedateerd 1547, is bijna identiek aan die van de kerk in Pont-Sainte-Marie. Het beeldhouwwerk op de voormalige westelijke ingang is waarschijnlijk vergelijkbaar met de versiering op de zuidelijke deur van de kerk in Creney-près-Troyes. De toren met het jaartal 1557 werd gebouwd onder leiding van de metselaars Jademet en J. Thiédot, zoals blijkt uit een inscriptie op de eerste steunbeer. De kerk werd aan de westkant met een travee ingekort. De gevel...
  De zuidelijke deur in flamboyante stijl, gedateerd 1547, is bijna identiek aan die van de kerk in Pont-Sainte-Marie. Het beeldhouwwerk op de voormalige westelijke ingang is waarschijnlijk vergelijkbaar met de versiering op de zuidelijke deur van de kerk in Creney-près-Troyes. De toren met het jaartal 1557 werd gebouwd onder leiding van de metselaars Jademet en J. Thiédot, zoals blijkt uit een inscriptie op de eerste steunbeer. De kerk werd aan de westkant met een travee ingekort. De gevel werd tussen 1877 en 1878 herbouwd.

  De kerk, die van het langwerpige halletype is, bestaat uit een schip met vijf traveeën en drie zijbeuken, gevolgd door een koor met een rechte travee en een driezijdige apsis. De vrijstaande klokkentoren staat in de noordwestelijke hoek van het gebouw, met een traptoren aan de zuidkant. De originele gebrandschilderde ramen, die voornamelijk dateren uit het eerste en tweede derde deel van de 16e eeuw, zijn grotendeels bewaard gebleven, hoewel incompleet. Gaudin voerde rond 1897-1899 enkele reparaties uit. Ze werden verwijderd tijdens de Tweede Wereldoorlog en lange tijd opgeslagen in Champs-sur-Marne voordat ze tussen 1960 en 1962 werden gerestaureerd, voltooid en opnieuw geïnstalleerd door Max Ingrand, die ook de decoratieve gebrandschilderde ramen in het middenschip ontwierp. Een samengesteld raam met de Geboorte en de Aanbidding der Koningen in rood krijt werd rond 1510-1512 besteld door de fabriek, Claude Noël, Nicole Bertin en de familie Dorigny. Het toont ook een schenker gepresenteerd door Sint Jakobus binnen een architectonisch kader in grisaille en zilvergeel. Een ander samengesteld glas-in-loodraam met het leven van Sint-Nicolaas werd geschonken door Guillemette, de weduwe van Nicolas Vinot. Deze laatste wordt afgebeeld als de schenker met zijn vijf zonen en zijn patroonheilige. Het bovenste gedeelte stelt de Ontmoeting voor bij de Gouden Deur van Sint Anna en Sint Joachim. Het samengestelde glas-in-loodraam met scènes uit Genesis is vergelijkbaar met die in de Madeleine in Troyes en Chavanges. Een glaspaneel met de Transfiguratie, behandeld in grisaille en zilvergeel, met blauwe en groene tinten, is vergelijkbaar met dat in Davrey. Een ander paneel tenslotte toont een uitgestrekte horizontale compositie binnen het architecturale kader van een renaissanceportiek waarin de heiligen Claude, Johannes de Evangelist en Nicolas zijn gehuisvest, met drie biddende schenkers, twee mannen en een vrouw. Het gebouw werd op 26 maart 1942 bij besluit op de monumentenlijst geplaatst en de glas-in-loodramen kregen op 6 oktober 1894 de status van object.

  Neem van maandag tot vrijdag contact op met het stadhuis op 03-25-72-12-30
  of neem contact op met de heer BONBON op 03-25-81-17-81.
 • Milieu
  • Aan de rand van de stad
 • Tarieven
 • Gratis