Zie foto's (4)

Engin Blindé de Reconnaissance - Place de Daigny

Bezienswaardigheid en historisch monument in Daigny
  • Deze panhard met heuse banden en niet meer met rupsbanden behoorde tot het symbolische regiment van Sedan : het 12e regiment van jagers te paard, opgeheven in 1984, hun werkterrein lag in en rond Daigny. Na de Tweede Wereldoorlog had het Franse leger behoefte aan een zwaar pantserwielvoertuig voor verkenningsdoeleinden en om de paarden en cavaleristen te vervangen.
    Sedan was bijna zes eeuwen lang een garnizoensstad, vooral van de cavalerie-afdeling, vanaf het begin van de 15e eeuw tot het...
    Deze panhard met heuse banden en niet meer met rupsbanden behoorde tot het symbolische regiment van Sedan : het 12e regiment van jagers te paard, opgeheven in 1984, hun werkterrein lag in en rond Daigny. Na de Tweede Wereldoorlog had het Franse leger behoefte aan een zwaar pantserwielvoertuig voor verkenningsdoeleinden en om de paarden en cavaleristen te vervangen.
    Sedan was bijna zes eeuwen lang een garnizoensstad, vooral van de cavalerie-afdeling, vanaf het begin van de 15e eeuw tot het einde van de 20e eeuw. Zowel in de stad als in de omgeving vindt u nog sporen uit deze tijd, die nu tot het historisch erfgoed van Frankrijk behoren. De grensvallei van Givonne is door de eeuwen heen vaak het toneel geweest van vele gevechten. Langs deze vallei zijn vier versterkte huizen gebouwd : in Givonne, Daigny, La Moncelle en Bazeilles, alleen de laatste twee huizen staan nog overeind. Tijdens de Frans-Duitse oorlogen is het gebied rondom Sedan drie keer verwoest in 75 jaar tijd. Maar het drama van 1 september 1870 heeft wel de diepste sporen nagelaten : honderden lichamen lagen na de strijd verspreid over de slagvelden van Daigny en omgeving. Slechts een deel van de lichamen ligt begraven op de naburige kerkhoven en de andere lichamen zijn verdwenen in provisorische graven.