Zie foto's (3)

Halles de Troyes

Bezienswaardigheid en historisch monument ,  Halle in Troyes
Gratis
 • DE HALLEN
  Les Halles, voltooid en ingehuldigd in 1874, is het werk van gemeentearchitect Edmond Bailly.

 • Het is geïnspireerd op de markten van Victor Baltard in Parijs, die ijzer, gietijzer en glas combineerde om een van de grootste overdekte markten in zijn soort te bouwen.

  Het gebouw is typerend voor de 19e eeuw wat betreft de materialen en de sobere, slanke lijnen: achttien gietijzeren palen ondersteunen het enorme gegoten gewelf, gevormd door een driedubbele rij daken gescheiden door erkers. De stenen basis ondersteunt een kleine muur van gekleurde baksteen waarin acht grote deuren...
  Het is geïnspireerd op de markten van Victor Baltard in Parijs, die ijzer, gietijzer en glas combineerde om een van de grootste overdekte markten in zijn soort te bouwen.

  Het gebouw is typerend voor de 19e eeuw wat betreft de materialen en de sobere, slanke lijnen: achttien gietijzeren palen ondersteunen het enorme gegoten gewelf, gevormd door een driedubbele rij daken gescheiden door erkers. De stenen basis ondersteunt een kleine muur van gekleurde baksteen waarin acht grote deuren uitkomen. Het metalen geraamte komt uit de werkplaatsen van Le Creusot. In 1987 werd een mezzanine toegevoegd.

  Archeologische opgravingen op de Place Saint-Remy tijdens ondergrondse werken brachten sporen aan het licht van het voormalige Collège de la Licorne, een belangrijk educatief centrum in Troyes sinds de middeleeuwen, dat vroeger de Hôtelerie de la Licorne (tussen wat nu de Rue Gambey en het kanaal is) bezette. Het werd hierheen verplaatst in 1617, toen de Trojaanse humanist François Pithou, een adviseur van de koning, en zijn broer Pierre, de stad een groep huizen en hun waardevolle bibliotheek aanboden. Het college bleef in verschillende vormen bestaan tot 1854. De vakwerkhuizen werden in 1862 afgebroken.
  De sluitsteen van het portaal van Pithou wordt tentoongesteld in het museum van Vauluisant.
  In 2017 werden grote renovatiewerken uitgevoerd aan de gevels en het glazen dak van de overdekte doorgang.

  Van 4 maart tot 29 mei 2019 is het voorplein van Les Halles volledig heringericht. Dit plein, met een oppervlakte van bijna 3.500 m², is bekleed met granieten straatstenen in dezelfde geest als de herinrichting van het stadscentrum.
  Op dit plein zullen op woensdag-, vrijdag- en zaterdagochtend buitenmarkten worden gehouden, met optimaal comfort en veiligheid.

  Met deze herinrichting zet de stad Troyes haar twintig jaar geleden aangegane verbintenis voort om de gebruikers een stedelijke ruimte van hoge kwaliteit te bieden en het stadscentrum nieuw leven in te blazen.

  Een vleugje moderniteit is toegevoegd aan het voorplein van Les Halles met La Feuille monumentale, een werk in gepareld roestvrij staal (gepareld is een oppervlaktebehandeling waarbij microparels op een roestvrij stalen of aluminium onderdeel worden gespoten).

  Een van de meest trotse kenmerken van dit beeldhouwwerk is dat het volledig ter plaatse werd vervaardigd: het werd ontworpen door Thierry en Michèle Kayo-Houël (kunstenaars die in Payns wonen), met de hulp van het metaal- en ijzerwarenbedrijf Arts et Forges (in La Chapelle Saint-Luc) en de Ateliers de Carrosserie Bonenfant (in Buchères), het werd uiteindelijk vervoerd en geïnstalleerd door Trans Manu Machines (gevestigd in Bréviandes), dit alles met de steun van de diensten van de stad Troyes.

  Zoals je ongetwijfeld hebt gemerkt, doet het werk denken aan het iconische beeld van het Hart van Troyes, gemaakt door dezelfde kunstenaars en geïnstalleerd op de Quai des Comtes-de-Champagne.

  Maar La Feuille is niet alleen decoratief; het is ook nuttig, het dient als balustrade en verbergt het trappenhuis dat wordt gebruikt als nooduitgang van de parkeergarage onder het voorplein.

  s Nachts laat gekleurde verlichting de sculptuur in een heel nieuw licht zien. Het licht verandert met de seizoenen: oranje in de herfst, blauw in de winter, groen in de lente en rood in de zomer.
  De installatie wordt gecompleteerd door veiligheidspaaltjes en twee bankjes waarvan de roestvrijstalen rugleuningen het ontwerp van de sculptuur weerspiegelen.

  Vandaag de dag is Les Halles een van de favoriete dagelijkse trekpleisters van Troyes, waar u de lekkernijen en streekproducten uit de Aube-streek kunt ontdekken (fruit en groenten, andouillette, kazen, champagne, enz.) of meer exotische gerechten, in een warme, gezellige sfeer die vooral in het weekend levendig is.
 • Milieu
  • In het stadscentrum
  • In de stad
 • Tarieven
 • Gratis
Openings
 • Heel het jaar
 • Maandag
  08:00 - 13:00
 • Dinsdag
  08:00 - 13:00
 • Woensdag
  08:00 - 13:00
 • Donderdag
  08:00 - 13:00
  15:30 - 19:00
 • Vrijdag
  07:00 - 19:00
 • Zaterdag
  07:00 - 19:00