Zie foto's (2)

Hôtel de Ville de Troyes

Bezienswaardigheid en historisch monument ,  Klassiek ,  Onder monumentenzorg of beschermd (CNMHS) ,  Openbaar gebouw ,  Gemeentehuis in Troyes
 • In 1482 stemt koning Lodewijk XII erin toe het bestuur van de stad Troyes toe te vertrouwen aan een burgemeester, ondersteund door wethouders. Deze functies worden ingevuld door magistraten of kooplui, vaak op vrijwillige basis. De eerste burgemeester van Troyes is Edmond le Boucherat.
  Hiervóór kwam, als er aanleiding voor was, een raadgevende vergadering bijeen op diverse plaatsen in het stadscentrum zoals de chapitre Saint-Pierre of het oude franciscanenklooster. In 1479 verlaat de raad...
  In 1482 stemt koning Lodewijk XII erin toe het bestuur van de stad Troyes toe te vertrouwen aan een burgemeester, ondersteund door wethouders. Deze functies worden ingevuld door magistraten of kooplui, vaak op vrijwillige basis. De eerste burgemeester van Troyes is Edmond le Boucherat.
  Hiervóór kwam, als er aanleiding voor was, een raadgevende vergadering bijeen op diverse plaatsen in het stadscentrum zoals de chapitre Saint-Pierre of het oude franciscanenklooster. In 1479 verlaat de raad deze aristocratische buurt, en vestigt zich in de "onderkant van de kurk" in een huis dichtbij de église Saint-Urbain, dat daarna de wethouderskamer genoemd wordt, en voorzien is van een klok die oproept tot vergaderen .
  In 1494 koopt de stadsraad het hôtel de Mesgrigny, een groot gebouw uit de 15e eeuw, en in de 17e eeuw wordt besloten een nieuw stadhuis te laten bouwen. Lodewijk XIII staat toe dat een minimaal gedeelte van de inkomsten uit de belasting op wijn en zout gebruikt wordt om de bouw te realiseren. Het bouwsel verheft zich beetje bij beetje, en is pas klaar in 1672. In 1933 en 1937 worden door de architect F. Balley twee vleugels aan de achterzijde bijgebouwd.
  In de middengevel met zuilen van zwart marmer bevindt zich een nis met een gehelmde Minerva, die een standbeeld van Lodewijk XIV vervangt dat tijdens de Franse revolutie verwoest werd.
  De monumentale schouw van de Raadszaal wordt opgesierd door een groot houten medaillon ter ere van dezelfde koning, dat in 1678 gerealiseerd werd door François Girardon (1628-1715), een beeldhouwer uit Troyes.

  Een ander gedenkwaardig spoor van de Revolutie op de gevel is het devies dat in die tijd alle gevels van gemeentehuizen in Frankrijk sierde, en hier intact is gebleven: "Unité, Indivisibilité de la République, Liberté, Égalité, Fraternité ou la Mort" (Eenheid, ondeelbaarheid van de Republiek, Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap of de Dood).
 • Milieu
  • In het stadscentrum
 • Media
 • Tarieven
 • Gratis
  Gratis