Zie foto's (3)

Hôtel-Dieu-Le-Comte

Bezienswaardigheid en historisch monument in Troyes
 • Dit gebouw dat in de 12e eeuw werd gebouwd door Graaf Hendrik de 1e de Vrijgevige (1125-1181), werd vroeger Hôtel-Dieu ziekenhuis genoemd, maar heeft ook de naam Maison-Dieu-Saint-Étienne gehad, omdat het werd gebouwd rond dezelfde tijd als het naastgelegen collégiale Saint-Étienne en de kapel van het paleis van de graven van Champagne. Deze bijzonder gebouwen uit de 12e eeuw, die stonden op de plaats van de huidige place du Préau, werden helaas afgebroken bij de bouw van het Haute-Seine...
  Dit gebouw dat in de 12e eeuw werd gebouwd door Graaf Hendrik de 1e de Vrijgevige (1125-1181), werd vroeger Hôtel-Dieu ziekenhuis genoemd, maar heeft ook de naam Maison-Dieu-Saint-Étienne gehad, omdat het werd gebouwd rond dezelfde tijd als het naastgelegen collégiale Saint-Étienne en de kapel van het paleis van de graven van Champagne. Deze bijzonder gebouwen uit de 12e eeuw, die stonden op de plaats van de huidige place du Préau, werden helaas afgebroken bij de bouw van het Haute-Seine kanaal, vanaf 1806.
  Het Hôtel-Dieu, dat tijdens zijn geschiedenis verscheidene malen werd gerenoveerd en uitgebreid, en in de loop van de 18e eeuw volledig herbouwd werd, is een van de grootste in Frankrijk. De ruimtes worden naar functie ingedeeld: de mannenzaal, de vrouwenzaal, de kapel en de apotheek.
  De kapel wordt gebouwd op de funderingen van de porte de la Girouarde (afgebroken in 1605), de via Agrippa (nu de rue de la Cité) verliet via deze poort de omwalde binnenstad in westelijke richting (richting Provins en Parijs). De gevels draagt twee zonnewijzers uit 1764.
  Het grote voorhof dat aan drie zijden omsloten wordt door gebouwen met fraaie klassieke gevels, wordt afgesloten door een indrukwekkend hek in Lodewijk XV-stijl dat in 1760 werd gemaakt door Pierre Delphin, meestersleutelmaker van Parijs, en is op de monumentenlijst geplaatst.
  Tussen de vergulde arabesken ziet u de wapenschilden met de wapens van Frankrijk en de stad Troyes, onder de kroon van de graven, en de notabelen die in de 18e eeuw een donatie schonken.
  Aan de kant van de rue de la Cité, vindt u de inscriptie: ENFA[NT], het enige overblijfsel van de "Tour des enfants trouvés" (Vondelingentoren), een soort van luikje waarin men, voor de Revolutie van 1789, baby's kon achterlaten die door het ziekenhuis werden opgevangen.

  Het ziekenhuis is tot 1988 in functie gebleven, maar is al vanaf 1885 een historisch monument.
 • Milieu
  • In het stadscentrum
 • Media
 • Tarieven
 • Gratis
  Gratis