Zie foto's (3)

Hôtel-Dieu-Le-Comte

Bezienswaardigheid en historisch monument in Troyes
 • Dit gebouw werd in de 12e eeuw gesticht door graaf Hendrik I de Vrijzinnige (1125-1181) en stond vroeger bekend als het ziekenhuis Hôtel-Dieu.

 • Het droeg ook de naam Maison-Dieu-Saint-Étienne, omdat het rond dezelfde tijd werd opgericht als de naburige collegiale kerk Saint-Étienne en de kapel van het paleis van de graven van Champagne. Deze uitzonderlijke gebouwen uit de 12e eeuw, die op de huidige Place du Préau stonden, werden helaas verwoest toen in 1806 het kanaal van de Haute-Seine werd aangelegd.
  Het Hôtel-Dieu, dat in de loop van zijn geschiedenis meerdere keren werd gerenoveerd en uitgebreid en in de 18e eeuw volledig werd...
  Het droeg ook de naam Maison-Dieu-Saint-Étienne, omdat het rond dezelfde tijd werd opgericht als de naburige collegiale kerk Saint-Étienne en de kapel van het paleis van de graven van Champagne. Deze uitzonderlijke gebouwen uit de 12e eeuw, die op de huidige Place du Préau stonden, werden helaas verwoest toen in 1806 het kanaal van de Haute-Seine werd aangelegd.
  Het Hôtel-Dieu, dat in de loop van zijn geschiedenis meerdere keren werd gerenoveerd en uitgebreid en in de 18e eeuw volledig werd herbouwd, was een van de grootste in Frankrijk. De kamers waren verdeeld op basis van hun functie: mannenafdeling, vrouwenafdeling, kapel en apotheek.
  De kapel werd gebouwd op de fundamenten van de Girouardepoort (afgebroken in 1605), waardoor de via Agrippa (nu rue de la Cité) de stadsmuren verliet richting het westen (richting Provins en Parijs). Op de gevel staan twee zonnewijzers uit 1764, waarmee het een van de nauwkeurigste zonnewijzers van Frankrijk is.
  De grote binnenplaats, aan drie kanten omringd door gebouwen met mooie klassieke gevels, wordt omsloten door een prachtige poort in Lodewijk XV-stijl, in 1760 gemaakt door Pierre Delphin, een meester-slotenmaker uit Parijs, en staat op de monumentenlijst.
  Onder de prachtige vergulde arabesken bevinden zich wapenschilden van Frankrijk, de stad Troyes onder de kroon van de graaf en opmerkelijke 18e-eeuwse schenkers.
  Aan de kant van de rue de la Cité draagt de muur een fragment van een inscriptie: ENFA[NT], het enige overblijfsel van de "Tour d'abandon", een soort tourniquet waarin vóór de Revolutie van 1789 baby's die aan de zorg van het ziekenhuis waren toevertrouwd, konden worden gedeponeerd.
  Het Hôtel-Dieu bleef in gebruik tot 1988, maar werd in 1885 op de monumentenlijst geplaatst.
 • Milieu
  • In het stadscentrum
  • In de stad