Hôtel du Chaudron

Herenhuis ,  Bezienswaardigheid en historisch monument in Troyes
 • Dit voormalige herenhuis behoorde toe aan de familie Chomedey de Maissonneuve, waarvan de zoon, Paul, naar Canada vertrekt, dat destijds "Nieuw-Frankrijk" werd genoemd. In 1642 sticht hij er Martie-Ville, het toekomstige Montréal, waarvan hij tot 1664 gouverneur is.
  Zijn zus, Jaqueline de Chomedy de Chevilly, bewoonde dit herenhuis. Ze stelt het gedeeltelijk ter beschikking aan Marguerite Bourgeoys en twee van haar gezellinnen die een open gemeenschap willen stichten ter ere van de visitatie...
  Dit voormalige herenhuis behoorde toe aan de familie Chomedey de Maissonneuve, waarvan de zoon, Paul, naar Canada vertrekt, dat destijds "Nieuw-Frankrijk" werd genoemd. In 1642 sticht hij er Martie-Ville, het toekomstige Montréal, waarvan hij tot 1664 gouverneur is.
  Zijn zus, Jaqueline de Chomedy de Chevilly, bewoonde dit herenhuis. Ze stelt het gedeeltelijk ter beschikking aan Marguerite Bourgeoys en twee van haar gezellinnen die een open gemeenschap willen stichten ter ere van de visitatie van Maria aan haar nicht Elisabeth. Deze vrouwen leefden buiten het klooster, zonder sluier of kap, een zeer modern idee voor die tijd. Het experiment dat gestart wordt op initiatief van de abt Antoine Gendret in 1644 kent geen toekomst.
  Het doopregister van de Saint-Jean-au-Marché kerk vermeldt de geboorte van Marguerite de Bourgeoys op 17 april 1620. Dit meisje uit de provicie stort zich in een groot avontuur, en laat al haar bezittingen, familie en vrienden achter in Troyes om naar Ville-Marie te trekken in het gezelschap van gouverneur Paul Chomedy de Maisonneuve. Door deze beslissing komt ze in de geschiedenis als een van de pioniers van Canada: als missionaris en begenadigd onderwijzeres richt ze de Onze-Lieve-Vrouwe-Congregatie van Montreal op, die nog steeds actief is.
  Bij haar dood in 1700 in Montreal, wordt ze gezien als de "moeder van de kolonie". Ze wordt door de katholieke kerk heilig verklaard in 1982.
 • Milieu
  • In het stadscentrum
 • Gesproken talen
  • Frans