Zie foto's (4)

La Croix Margueritte et tombe de Camille Varaigne

Bezienswaardigheid en historisch monument in Floing
 • Het Franse leger raakte totaal ontregeld doordat binnen drie uur drie verschillende commandanten aan de leiding stonden. Het leger ontving orders van de brave generaal Ducrot en daarna tegenorders van generaal Wimpffen die niet goed op de hoogte was van de situatie.
  De Duitsers omsingelden de inmiddels sterk uitgedunde Franse artillerie-eenheden. Rond twee uur ’s middags, klom de Duitse infanterie langs de flanken van de Terme omhoog. Om de vijandelijke aanval te stoppen, werd de Franse...
  Het Franse leger raakte totaal ontregeld doordat binnen drie uur drie verschillende commandanten aan de leiding stonden. Het leger ontving orders van de brave generaal Ducrot en daarna tegenorders van generaal Wimpffen die niet goed op de hoogte was van de situatie.
  De Duitsers omsingelden de inmiddels sterk uitgedunde Franse artillerie-eenheden. Rond twee uur ’s middags, klom de Duitse infanterie langs de flanken van de Terme omhoog. Om de vijandelijke aanval te stoppen, werd de Franse cavalerie onder leiding van generaal Margueritte in deze wanhopige strijd gegooid. Tot drie keer toe ging de generaal richting de vijand om hun positie te verkennen, op slechts 400 meter bij hen vandaan. Op het moment dat zijn cavaleristen in de aanval overgingen, raakte hij levensgevaarlijk gewond in de buurt van de herberg van de Terme.
  Generaal Gallifet volgde hem direct op en nam vol overgave de leiding op zich. Alle cavaleristen wouden wraak nemen voor de dood van hun generaal en vooral de cavaleristen van het 1e regiment van Afrikaanse jagers, waar Margrueritte nog de leiding over had gehad. De Duitsers schoten in het rond en de cavaleristen konden niet veel weerstand meer bieden. Ruiters en paarden vielen neer in de modder, besmeurd met bloed. Luitenant-kolonel Liniers, die als tweede krijgsheer het 3e regiment van Afrikaanse jagers leidde, werd gedood, samen met twee van zijn officieren, de commandant Varaignes en kapitein Albaret van de Huzaren en met hen nog vele anderen. De overlevenden namen hun beginpositie weer in en zetten dapper de aanval voort, maar ze werden weggevaagd door de Duitse infanterie.
  Ducrot sprak nog een laatste keer de opvolger van generaal Margueritte toe : « Kom mijn Gallifet, probeer het nog één keer » en hij antwoordde « zolang er nog één overblijft... ». Deze grimmige strijd duurde nog ruim twee uur en eindigde rond kwart over vier. Commandant Alincourt en een zestigtal cavaleristen lieten het leven met hun sabel in de hand, tijdens hun laatste heldhaftige en wanhopige aanval bij Gaulier en Saint Albert.