Bouchon de champagne vue aérienne.jpg

La forme du "Bouchon de Champagne"

Bezienswaardigheid en historisch monument in Troyes
  • De eerste sporen van een permanent verblijf in het gebied dateren van het einde van de 6e eeuw voor Christus. Griekse en Latijnse auteurs spreken over het Gallische volk van de Tricasse rond de 5e en 4e eeuw voor Christus.
    Naar schatting had de stad Augustobona Tricassium (Troyes) in het begin van onze jaartelling bijna 6.000 inwoners op een gebied van ongeveer 80 ha, dat in het noorden en het zuiden wordt begrensd door moerassen. Open, het lijkt zich te hebben ontwikkeld van oost naar west,...
    De eerste sporen van een permanent verblijf in het gebied dateren van het einde van de 6e eeuw voor Christus. Griekse en Latijnse auteurs spreken over het Gallische volk van de Tricasse rond de 5e en 4e eeuw voor Christus.
    Naar schatting had de stad Augustobona Tricassium (Troyes) in het begin van onze jaartelling bijna 6.000 inwoners op een gebied van ongeveer 80 ha, dat in het noorden en het zuiden wordt begrensd door moerassen. Open, het lijkt zich te hebben ontwikkeld van oost naar west, langs de Romeinse wegen. Maar de plunderingen van de Germaanse invallen dwongen de inwoners om zich terug te trekken achter de wallen uit de tweede helft van de 3e eeuw. Met de stenen van vernielde gebouwen hebben ze een eerste ommuring op de overblijfselen van het Gallo-Romeinse castrum (een vierkant van ongeveer 400 m aan elke kant) geplaatst.
    In het begin van de 4e eeuw was Troyes een van de eerste 25 bisdommen van Romeins Gallië. Het bisdom zou al in 344 zijn gesticht, waardoor de bisschop al snel de belangrijkste heerser van de stad zou zijn.
    In 451 ontsnapte de stad aan de hordes van de Hunnen van Attila dankzij de voorspraak van haar bisschop Saint Loup. Troyes, dat vanaf de 5e eeuw in het Frankische koninkrijk is geïntegreerd, heeft zich van 561 tot 741 aangesloten bij het koninkrijk Bourgondië en is daarna onderdeel geworden van het graafschap Champagne. Op 7 september 878 vond een uitzonderlijke gebeurtenis plaats: de paus kroonde de koning van Frankrijk Lodewijk le Bègue in de kerk van Saint-Jean-au-Marché.
    Tussen 887 en 892 ontsloegen de Noormannen de stad, die door de oude stadswallen niet meer voldoende werd beschermd.
    In de 12e en 13e eeuw werd de welvaart opnieuw geboren, vooral onder impuls van de graven Henri I de liberaal en Thibaut IV, die de ambachten ontwikkelden: textiel, leer, perkament, bouwhandel. Troyes is de spil van de beroemde Champagnebeurzen. Vernauwd in de oude stadswallen strekt de stad zich uit naar het oosten, zuiden en vervolgens naar het westen, waarbij ze geleidelijk aan de karakteristieke vorm van "champagnekurk" aanneemt. Het verdrievoudigt in omvang en heeft 20.000 tot 30.000 inwoners: het is een van de grootste en rijkste van Frankrijk.
    De welvaart van de graven van Champagne stelde hen in staat te trouwen met de mooiste feesten: de dochter van de koning van Navarra bracht hen de koninklijke kroon. Bijna een eeuw later trouwde Jeanne de Navarre, gravin van Troje, met Philippe le Bel, die in 1284 koning van Frankrijk werd. Het was Parijs dat toen de Champagnestreek overnam, waardoor het verval van Troje begon, dat pas zou eindigen met de bloei van de "mooie 16e eeuw".
  • Milieu
    • In het stadscentrum
  • Media