champagne 52 flammerecourt curiosites lavoir phl 9728.

LAVOIRS DE HAUTE-MARNE

in Chaumont
  • Het culturele belang van wasplaatsen wordt in de Haute-Marne dubbel en dwars bewezen. De meeste dorpen hebben er wel één of meer. Het zijn plaatsen waar natuur, bouwkunst en vroeger veel vrouwvolk elkaar ontmoeten. Hout, steen en water geven de wasplaatsen een vriendelijke en onbetwiste aanblik.

    De architecten en ambachtslieden uit de tijd van voor de wasmachine deden hun best om van deze plaatsen kleine monumenten te maken die tegelijk het water beheersten: ingewikkelde ontwerpen met...
    Het culturele belang van wasplaatsen wordt in de Haute-Marne dubbel en dwars bewezen. De meeste dorpen hebben er wel één of meer. Het zijn plaatsen waar natuur, bouwkunst en vroeger veel vrouwvolk elkaar ontmoeten. Hout, steen en water geven de wasplaatsen een vriendelijke en onbetwiste aanblik.

    De architecten en ambachtslieden uit de tijd van voor de wasmachine deden hun best om van deze plaatsen kleine monumenten te maken die tegelijk het water beheersten: ingewikkelde ontwerpen met klassieke zuilen, bogen van steen of hout, mascarons van gietijzer, bijzondere kapconstructies die de weerspiegeling van het water versterken.