Zie foto's (6)

LE THEATRE A L'ITALIENNE

in Saint-Dizier

 • In 1860 bouwt stadsarchitect Hubert Fisbacq de nieuwe graanhal op de Place d'Armes. De gevel strookt met die van het stadhuis, in de neoklassieke stijl die in de mode was ten tijde van Napoleon III. De verdieping wordt enkele jaren later ingericht als zaal voor opvoeringen en recepties. Aan het eind van de negentiende eeuw ontvangt de schouwburg stukken van kwaliteit, gespeeld door beroemde acteurs. De zaal blijkt dan te klein, niet comfortabel genoeg en voldoet niet meer aan de...
  In 1860 bouwt stadsarchitect Hubert Fisbacq de nieuwe graanhal op de Place d'Armes. De gevel strookt met die van het stadhuis, in de neoklassieke stijl die in de mode was ten tijde van Napoleon III. De verdieping wordt enkele jaren later ingericht als zaal voor opvoeringen en recepties. Aan het eind van de negentiende eeuw ontvangt de schouwburg stukken van kwaliteit, gespeeld door beroemde acteurs. De zaal blijkt dan te klein, niet comfortabel genoeg en voldoet niet meer aan de verwachtingen van de toeschouwers

  In 1906 geeft de burgemeester van de stad Dr. Mougeot de Parijse architect Emile Ferrant de opdracht tot de bouw van een theater in Italiaanse stijl met eenvoudige decors in steenkleur, hier en daar verguld. De nieuwe zaal biedt plaats aan 714 personen op drie niveaus. De schouwburg wordt in 1908 geopend met een stuk van Henri Bernstein: Le Bercail.

  Vanaf die tijd, en vooral in de jaren 20, kent de schouwburg een heuse voorspoed en ontvangt beroemde toneelgezelschappen uit Parijs en omgeving, zoals L'Odéon, de Comédie Française, het theater Edouard VII. Maar wat het beste loopt in Saint-Dizier is de operette…

  Al snel worden films vertoond in de schouwburg. In 1913 verkrijgt directeur Vauquelin het recht om films van Pathé te vertonen. Hij draait twee films per week. In de jaren 20 neemt dit aantal toe en vertoont de schouwburg komische en tragische films, nieuwsuitzendingen en documentaires. De directeur stopt de vertoningen van dure Pathé-films vanwege de snelle ontwikkeling van concurrerende zalen.

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de zaal gevorderd, maar de overheden staan enkele voorstellingen van zogenaamd soldatentoneel toe.
  De bloemendecors en trompe-l'oeils van de huidige schouwburg werden vanaf 1919 toegevoegd door Duitse krijgsgevangenen.
  Ondanks de wereldoorlogen blijft de zaal zich vullen. Het gebouw is meer dan een gewone schouwburg, het is een ware ontmoetings- en feestplaats.

  Na de toevoeging van de zaal Aragon in 1982 loopt de schouwburg langzaam leeg. In 2003 gaat een veiligheidscommissie over tot de sluiting van het gebouw. De stad besluit het gebouw in 2008 opnieuw in gebruik te nemen na de plaatsing van de schouwburg op de aanvullende lijst van historische monumenten in 2007.

  De restauratie duurt twee jaar. Het komt niet vaak voor in Frankrijk dat een gemeente kiest voor het behoud van de oorspronkelijke Italiaanse indeling en de reconstructie van het decor uit de jaren 20 in combinatie met de toevoeging van een technisch ultramodern toneel en een vergrote orkestbak. De zaal biedt nu plaats aan 334 toeschouwers.