haute marne freres goncourt prix litterature.

LES FRÈRES GONCOURT

in Goncourt
 • Edmond en Jules Huot de Goncourt, schrijvers en oprichters van de Académie Goncourt.

  Edmond en Jules Huot de Goncourt groeien op in een klein dorpje in de Haute-Marne: Goncourt. In dit stukje Frankrijk raken de Champagnestreek en Lorraine elkaar op de oevers van de Maas en hebben de gebroeders Goncourt hun verleden. In hun kindertijd brengen ze er al hun vakanties door. La Papeterie, de woning die hun achtergrootvader in 1786 kocht, getuigt van dit familieverleden dat ook nauwe bindingen...
  Edmond en Jules Huot de Goncourt, schrijvers en oprichters van de Académie Goncourt.

  Edmond en Jules Huot de Goncourt groeien op in een klein dorpje in de Haute-Marne: Goncourt. In dit stukje Frankrijk raken de Champagnestreek en Lorraine elkaar op de oevers van de Maas en hebben de gebroeders Goncourt hun verleden. In hun kindertijd brengen ze er al hun vakanties door. La Papeterie, de woning die hun achtergrootvader in 1786 kocht, getuigt van dit familieverleden dat ook nauwe bindingen heeft met het buurdorp Bourmont.

  Jean-Antoine Huot de Goncourt (1753-1832) werd geboren in een oude burcht op een hoge heuvel. Jean-Antoine bekleedde de functie van magistraat bij de rijksveiligheidsdienst in Neufchâteau.

  Hij had twee zonen: Pierre-Antoine Huot de Goncourt (1783-1867, artillerieofficier onder Napoleon en afgevaardigde van de Vogezen in de Nationale Vergaderingen van 1848 en 1849) en Marc-Pierre Huot de Goncourt, de vader van Edmond en Jules. Elke zichzelf respecterende letterkundige die een beetje meetelt in de tweede helft van de negentiende eeuw wil gezien worden met Jules (1830-1870) en Edmond (1822-1896).

  Goncourt heeft andere grote namen voortgebracht als Nicolas-Médard Audinot (1741-1783, schouwburgdirecteur) en Edmond Haraucourt (1856-1941, dichter, roman- en toneelschrijver).