champagne 52 vroncourt la cote grands hommes louise michel mdt52 .

LOUISE MICHEL

in Vroncourt-la-Côte
 • Activiste en letterkundige, alias ‘De Rode Maagd van de Commune’

  Geboren op 29 mei 1830 in Vroncourt-la-Côte (Haute-Marne) en gestorven op 9 januari 1905 in Marseille. Activiste in de Commune van Parijs, vervolgens anarchiste.

  Louise Michel wordt op 29 mei 1830 geboren in het kasteel van Vroncourt als dochter van een kasteelheer, Charles-Etienne Demahis – maar hoogstwaarschijnlijk eerder van zijn zoon – en de jonge dienstmeid Marianne Michel. De kleine Louise groeit op in het kasteel bij...
  Activiste en letterkundige, alias ‘De Rode Maagd van de Commune’

  Geboren op 29 mei 1830 in Vroncourt-la-Côte (Haute-Marne) en gestorven op 9 januari 1905 in Marseille. Activiste in de Commune van Parijs, vervolgens anarchiste.

  Louise Michel wordt op 29 mei 1830 geboren in het kasteel van Vroncourt als dochter van een kasteelheer, Charles-Etienne Demahis – maar hoogstwaarschijnlijk eerder van zijn zoon – en de jonge dienstmeid Marianne Michel. De kleine Louise groeit op in het kasteel bij haar moeder en wordt flink verwend door de werkgevers van haar moeder die zij opa en oma noemt. Louise geniet in dit Voltairemilieu een liberale opvoeding met degelijk onderwijs. Ze groeit op als een opgeruimd, ondeugend kind en spreidt al vroeg een buitengewoon altruïstische houding ten toon: ze verlicht al het menselijke en dierlijke leed dat haar pad kruist, geeft al haar bezittingen en het zakgeld dat ze van haar grootvader krijgt (of neemt!) aan de armen.

  Ze gaat naar school in Chaumont en haalt een diploma waarmee ze onderwijzeres wordt. Ze weigert echter de eed aan het Rijk af te leggen en verkiest de opening van een vrije school in Audeloncourt (Haute-Marne) in 1853.

  Drie jaar later vertrekt Louise Michel naar Parijs en geeft er les. Louise Michel begint een uiterst actief leven. Ze schrijft en rijmt – ze stuurt enkele gedichten naar Victor Hugo – voor kranten van de oppositie. Volgens een politierapport van 5 april 1883 zit Louise Michel al sinds 1869 in de politiek.

  Louise Michel zet zich in met hart en ziel en is tegelijkergijd propagandiste, wacht van het 61e bataljon, ziekendraagster en steeds bezig met onderwijs- en opvoedingszaken. Ze hangt tot haar dood de anarchistische beweging aan.