Zie foto's (10)

MAISON DES LUMIERES DENIS DIDEROT

Museum in Langres
 • Het Maison des Lumières is het eerste museum in Frankrijk gewijd aan de filosoof en encyclopedist Denis Diderot (1713-1784). Het museum is gehuisvest in een herenhuis uit de zestiende en achttiende eeuw en staat op de monumentenlijst. Het presenteert het leven en werk van de grote man in de context van de Verlichting.

  Man met meerdere curiositeiten, zowel intelligent als open, gevoelig voor de problemen van zijn tijd, Diderot nam uitgebreid deel aan de intellectuele revolutie die zijn eeuw...
  Het Maison des Lumières is het eerste museum in Frankrijk gewijd aan de filosoof en encyclopedist Denis Diderot (1713-1784). Het museum is gehuisvest in een herenhuis uit de zestiende en achttiende eeuw en staat op de monumentenlijst. Het presenteert het leven en werk van de grote man in de context van de Verlichting.

  Man met meerdere curiositeiten, zowel intelligent als open, gevoelig voor de problemen van zijn tijd, Diderot nam uitgebreid deel aan de intellectuele revolutie die zijn eeuw markeerde. Filosoof en encyclopedist, maar ook romanschrijver, theaterman, kunstcriticus en wetenschapper: het museum roept de verschillende facetten van het personage op.

  In het museum wordt een volledige originele editie van de Encyclopedie gepresenteerd en toegelicht. Schilderijen, sculpturen, zeldzame boeken, wetenschappelijke instrumenten en natuurlijke historie verklaren ook de intellectuele expansie van het tijdperk van de Verlichting.

  U komt het werk tegen van grote Franse kunstenaars uit de achttiende eeuw: Berthélémy, Dean, Houdon, Greuze, Vernet, Vincent ... en dit jaar meer in het bijzonder Hubert Robert, de "schilder van de ruïnes", ter gelegenheid van een uitzonderlijk hangende d een selectie van zijn werken.