Mesnil-Saint-Père

Stad in Mesnil-Saint-Père
 • De oorsprong van Mesnil-St-Père komt zowel uit "Mansionile", dat een klein huis aanduidt, als uit "Saint-Pierre", een vervorming van Saint-Pierre, die op de dag van de patroonheilige wordt geëerd.

  In de 11e eeuw werd Mesnil-St-Père " Magnum Magsnillum " genoemd, Grand-Mesnil, in tegenstelling tot Petit-Mesnil. 296 inwoners in 1790 331 inwoners in 1999 374 inwoners in 2005
  Wat zijn de namen van de inwoners? De "Mesnilois".
  1745 hectare in oppervlakte
  Natte landbouwregio: Natte Champagne...
  De oorsprong van Mesnil-St-Père komt zowel uit "Mansionile", dat een klein huis aanduidt, als uit "Saint-Pierre", een vervorming van Saint-Pierre, die op de dag van de patroonheilige wordt geëerd.

  In de 11e eeuw werd Mesnil-St-Père " Magnum Magsnillum " genoemd, Grand-Mesnil, in tegenstelling tot Petit-Mesnil. 296 inwoners in 1790 331 inwoners in 1999 374 inwoners in 2005
  Wat zijn de namen van de inwoners? De "Mesnilois".
  1745 hectare in oppervlakte
  Natte landbouwregio: Natte Champagne
  Geografisch gebied: Zuidelijke bossen van de Champagne
  Een beetje geschiedenis: Mesnil-St-Père was beroemd om zijn tileries. In 1885 waren er nog 7 tileries die openbare gebouwen en particuliere woningen leverden. De eerste werden in de 12e eeuw opgericht door de graven van Champagne. Ze produceerden geglazuurde tegels in verschillende kleuren, bruinrood, groen, geel en zwart, vervolgens in de 17e eeuw, kleinere halfronde tegels voor de daken van torentjes, duiventillen en herenhuizen. In Troyes kan men nog steeds de in Mesnil-St-Père gemaakte tegels bewonderen op de daken van de kerk Saint-Nizier, de kerk van Pont-Sainte-Marie en het Hôtel Marisy.
  Sinds de bouw van het stuwmeer is de economie van het dorp ingrijpend gewijzigd: de werking van klei, gesymboliseerd door de laatste drie tegels, die onder water zijn gezonken, heeft plaatsgemaakt voor een enorm kunstmatig meer. Dit idee is ontstaan na de grote overstromingen van de Seine in de winters van 1910 en 1924, met als doel de rivier te beheersen. Zo ontstond het plan "Chabal", genoemd naar de auteur ervan, dat voorzag in de bouw van zeven stuwmeren, waaronder de "Seine"- en "Aube"-reservoirs.

  Cultureel erfgoed: Kerk gewijd aan de heilige Andreas, gemaakt van steen en baksteen, herbouwd in de 17e eeuw. Het portiek en de toren zijn Romaans, terwijl het koor uit de 16e eeuw dateert. Prachtige beelden van de Maagd en het Kind uit de 14e en 16e eeuw, altaarstukken van zijaltaren, houtwerk in het koor en het beeld van de heilige Andreas, begeleid door twee engelen, uit de 18e eeuw, versieren het interieur van de kerk. Geglazuurde tegels uit de 16e eeuw omringen het hoogaltaar. Grange dîmière: op de weg naar beneden van de kerk naar het stadhuis loopt men langs een groot rood bakstenen gebouw. Beter bewaard gebleven aan de tegenoverliggende zijde, geheel vakwerk en overdekt, was deze zeer oude schuur de tiendenschuur van de parochiepriesters van Mesnil, ook heren namens de benedictijnenabdij van Montiéramey.

  Natuurlijk erfgoed: De gemeente verbergt nog steeds een traditioneel landschap van natte Champagne: bossen, natte weiden en vijvers, vijvers, boomgaarden zijn bevoorrechte plaatsen voor fauna en flora. Knotwilgen en een opmerkelijke eik, met een omtrek van 6,10 m, aan de rand van de Chemin de l'Orient, vormen de puntjes op de i van dit uitzonderlijke landschap.
  De White Rabbit Trail, een 3 km lang speels pad, laat u toe de fauna en flora, het erfgoed en de geheimen van het dorp te ontdekken. Duur van de wandeling: 1u30.