Zie foto's (4)

Montreuil-sur-Barse

Stad in Montreuil-sur-Barse
 • Dit dorp ligt aan de rand van de Barsevallei, waar de Boderonne in uitmondt. Het woord "Montreuil" betekende in het Oud-Frans een klein klooster in het Latijn: "manasteriolum". De toevoeging van "sur Barse" dateert uit het decreet van 4 februari 1919. Het was de bedoeling deze te onderscheiden van de andere Montreuil (tegenwoordig Saint Léger bij Troyes).

  Een beetje geografie: Gemeente Montiéramey + gehucht Le Ménilot.
  436 inwoners in 1790 - 405 inwoners in 1999 - 405 inwoners in 1999
  De...
  Dit dorp ligt aan de rand van de Barsevallei, waar de Boderonne in uitmondt. Het woord "Montreuil" betekende in het Oud-Frans een klein klooster in het Latijn: "manasteriolum". De toevoeging van "sur Barse" dateert uit het decreet van 4 februari 1919. Het was de bedoeling deze te onderscheiden van de andere Montreuil (tegenwoordig Saint Léger bij Troyes).

  Een beetje geografie: Gemeente Montiéramey + gehucht Le Ménilot.
  436 inwoners in 1790 - 405 inwoners in 1999 - 405 inwoners in 1999
  De bijnaam van de bewoners: "Dieven van de Vrede".
  673 hectare aan oppervlakte
  Natte agrarische regio: natte Champagne
  3.3. Geografische regio: Zuidelijke Champagnebossen

  Een beetje geschiedenis: De welvaart van de lokale economie wordt al jaren verzekerd door de exploitatie van groen zand. De spoorwegfaciliteiten van het station, die de groene zandstralerijen bevoorraadden, getuigen van deze welvaart. Dit zand is essentieel voor het gieten van gietstukken. Het bevat harde delen van blokken of banken die werden gewonnen voor gebruik in gebouwen. Naast deze operatie floreerde de economische activiteit tot voor kort dankzij de melkveehouderij. De melk werd opgehaald in de Barsevallei tot aan Vendeuvre om gepasteuriseerd te worden en per spoor naar Parijs te worden verzonden. Deze dagelijkse zendingen kunnen oplopen tot 7000 liter.

  Cultureel erfgoed: Kerk gewijd aan de Tenhemelopneming van de Maagd Maria: het is de voormalige kloosterkerk en is sinds 1840 geclassificeerd als "Historisch Monument". Het heeft een Latijns kruisplan en is volledig gewelfd. Het schip dateert uit de 12e eeuw en het dwarsschip uit de 16e eeuw. Het heeft zeer mooie 16e eeuwse gebrandschilderde ramen, zoals die van het "martelaarschap van Sebastian". Een kolossaal altaarstuk met gedraaide zuilen, gebeeldhouwd door Gérard Gaultier, versterkt het imposante aspect van het geheel. Tot slot zijn er in deze kerk maar liefst zestien afbeeldingen van Maria te zien, waarvan de meest originele die van Jean Nicot op een rookwolk is geschilderd. Overblijfselen van de abdij van Montiéramey, gesticht door priester Arremar: ze zijn nog steeds zichtbaar in de staat waarin ze in de 18e eeuw werd gebouwd. Er is nog steeds het abdijhuis, de kapel van Montiéramey, de ceremoniële mantel van de abt versierd met 49 quadrilobale medaillons die de Maagd en de heiligen van de "Gouden Legende" voorstellen. Dit zeldzame stuk wordt nu bewaard in de Schatkist van de Kathedraal van Troje. Château Saint-Martin, gebouwd op de plaats van een schuur die afhankelijk is van de abdij.

  Natuurlijk erfgoed: Of het nu privé of gemeenschappelijk is, de gecultiveerde boomgaarden in de heuvels zijn de ideale plaatsen om te leven voor de Huppe fasciée, de miereneter van Torcol, sommige orchideeën, de Colchique d'automne en sommige soorten vleermuizen... Het is in deze gemeente dat de Uil een paar jaar geleden voor het laatst in het park werd gezien.