Abbaye st Martin es Aires.jpg

Oude abbaye Saint-Martin-Ès-Aires - E.S.A.A

Bezienswaardigheid en historisch monument in Troyes
 • Deze locatie is, in de eerste eeuwen van onze jaartelling een Gallo-Romeinse, en daarna Merovingische begraafplaats. In de 5e eeuw bevindt zich er ook een oratorium gewijd aan Onze-Lieve-Vrouwe, dichtbij de plaats waar bisschop Sint-Lupus, die Troyes zou redden van de Hunnen van Atilla, een school sticht: hij is hier in 479 begraven, in een kapel die als snel een pelgrimsoord werd.
  In de 9e eeuw, na de verwoesting van Troyes door de Noormannen, wordt de abdij herbouwd binnen de stadswallen,...
  Deze locatie is, in de eerste eeuwen van onze jaartelling een Gallo-Romeinse, en daarna Merovingische begraafplaats. In de 5e eeuw bevindt zich er ook een oratorium gewijd aan Onze-Lieve-Vrouwe, dichtbij de plaats waar bisschop Sint-Lupus, die Troyes zou redden van de Hunnen van Atilla, een school sticht: hij is hier in 479 begraven, in een kapel die als snel een pelgrimsoord werd.
  In de 9e eeuw, na de verwoesting van Troyes door de Noormannen, wordt de abdij herbouwd binnen de stadswallen, op de plaats waar het huidige Musée Saint-Loup staat.
  Hier wordt vervolgens in 1104 een nieuwe abdij gesticht, gewijd aan Sint-Maarten, bisschop van Tours (301-371) die, volgens de legende, in de winter de helft van zijn mantel aan een arme schonk. De abdij wordt "ès-Aires" genoemd, dat wil zeggen "in het veld", omdat hij zich, tot de bouw van de stadswallen in de 13e eeuw, buiten de stad bevindt. (Deze werden gebouwd op het traject van de huidige bd Henri-Barbusse). In 1990 worden twee bogen van de kapittelzaal van de abdij blootgelegd, onder het huidige grondniveau.
  In 1656 starten abt Gilbert de Choiseul en kapelaan Daniel de Ryane met de herbouw van de abdij; werkzaamheden die tot 1759 zullen duren. Deze gebouwen, die in 1989 gerestaureerd werden, zien wij vandaag de dag.
  Ze bieden onderdak aan de Ecole Supérieure d'Arts Appliqués (Hogeschool voor toegepaste kunst).
 • Milieu
  • In het stadscentrum
 • Gesproken talen
  • Frans
 • Media
 • Tarieven
 • Gratis