Zie foto's (4)

PARC DU CHATEAU ET SES REMPARTS

in Saint-Dizier

  • Op deze plek begint in de dertiende eeuw de geschiedenis van Saint-Dizier, als heer Gui II van Dampierre besluit een vestingstad te bouwen op de plaats waar de rivieren de Marne en de Ornel samenkomen, om de grenzen van het Franse koninkrijk te beschermen. Saint-Dizier groeit vanaf de vijftiende eeuw uit tot een strategische stad, een belangrijke koninklijke vesting. De verdediging van de stad tijdens het beleg van 1544 wordt geleid vanuit de burcht, waar 4.500 inwoners een kleine twee...
    Op deze plek begint in de dertiende eeuw de geschiedenis van Saint-Dizier, als heer Gui II van Dampierre besluit een vestingstad te bouwen op de plaats waar de rivieren de Marne en de Ornel samenkomen, om de grenzen van het Franse koninkrijk te beschermen. Saint-Dizier groeit vanaf de vijftiende eeuw uit tot een strategische stad, een belangrijke koninklijke vesting. De verdediging van de stad tijdens het beleg van 1544 wordt geleid vanuit de burcht, waar 4.500 inwoners een kleine twee maanden weerstand bieden tegen de 42.000 soldaten van het keizerlijke leger van keizer Karel.

    Vanaf de zestiende eeuw ontvangt de burcht de hoge adel, belangrijke figuren zoals Marie Stuart in 1560, de kardinaal van Lorraine in 1573 en de hertogin van Montpensier in 1588.

    Op 6 juli 1955 koopt het departement Haute-Marne de burcht om de onderprefectuur te huisvesten. De verbouwingswerkzaamheden in de privéappartementen worden in maart 1959 afgerond.

    Sinds 1994 staan de torens en de poorten van de burcht en de torens van het terras, van de Molen, de Batterij en de Heilige Geest op de lijst van historische monumenten van de dertiende eeuw en de Cavalier van de zestiende eeuw.