Zie foto's (2)

Place Jean Jaurès

Bezienswaardigheid en historisch monument ,  Pleintjes in Troyes
 • De oude rue Notre-Dame, (nu de rue Émile Zola) mondt aan de oostkant uit op een groot driehoekig plein, de Marché-aux-blé (graanmarkt).
  De actieve en winstgevende handel in graan, dat het belangrijkste middeleeuwse voedingsmiddel is, verklaart de eeuwenlange aanwezigheid van talloze herbergen en hôtels rondom het plein, zoals bijvoorbeeld het hôtel du Mulet of het hôtel des Trois Rois.
  Maar het plein wordt ook gebruikt voor de uitvoering van veroordelingen. In de 16e eeuw zijn er twee...
  De oude rue Notre-Dame, (nu de rue Émile Zola) mondt aan de oostkant uit op een groot driehoekig plein, de Marché-aux-blé (graanmarkt).
  De actieve en winstgevende handel in graan, dat het belangrijkste middeleeuwse voedingsmiddel is, verklaart de eeuwenlange aanwezigheid van talloze herbergen en hôtels rondom het plein, zoals bijvoorbeeld het hôtel du Mulet of het hôtel des Trois Rois.
  Maar het plein wordt ook gebruikt voor de uitvoering van veroordelingen. In de 16e eeuw zijn er twee schandpalen waar criminelen aan het publiek worden getoond, en een galg waaraan veroordeelden worden opgehangen. Tijdens de Franse revolutie vindt men onthoofding met de guillotine minder wreed: ook op dit plein wordt er een opgesteld.
  Onder de beroemde veroordelen vindt men de naam van Claude Gueux, gevangen gehouden in Clairvaux, en in 1832 naar de guillotine gebracht. Zijn executie wekt de verontwaardiging op van Victor Hugo die over zijn persoon een beroemd pamflet schrijft tegen te doodstraf. Tijdens een reis in 1839 stopt hij hier om te mediteren. "Ik heb lang nagedacht over deze arme intelligente en edele arbeider, die zeven jaar geleden op deze plaats stierf, door toedoen van de maatschappij, die het kind niet weet op te voeden, noch de man te straffen. "
  Het grote gebouw aan het plein is van 1905 tot 2006 de Bourse de travail. Het wordt gebouwd in 1837 als "Hal van het breigoed": producenten uit het hele departement komen hiernaartoe om hun producten te verkopen. Daarna worden de vakbonden van Troyes hier onder gebracht.
  In het huis op nr. 28 wordt Édouard Herriot (1872-1957) geboren, die burgemeester van Lyon, senator, Raadsvoorzitter, en voorzitter van de Assemblée Nationale zal worden.
  Het plein draagt vanaf 1919 de naam van Jean-Jaurès, eminent Frans politicus, gedeputeerde van Carmaux (Tarn), socialist en pacifist die in Parijs vermoord zal worden op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.
 • Milieu
  • In het stadscentrum
 • Media