Zie foto's (2)

Place Jean Jaurès

Bezienswaardigheid en historisch monument in Troyes
 • De oude rue Notre-Dame (nu rue Emile Zola) breidt zich naar het westen uit tot een groot driehoekig plein, de Marché-au-blé.

 • De graanhandel, de basis van het middeleeuwse dieet, was actief en lucratief, wat de aanwezigheid van talrijke herbergen en hotels rond het plein gedurende meerdere eeuwen verklaart, waaronder het Hôtel du Mulet en het Hôtel des Trois Rois.
  Maar het plein werd ook gebruikt om vonnissen uit te voeren: in de 16e eeuw waren er twee schandpalen, waar overtreders werden blootgesteld aan het publiek, en een galg, waar misdadigers werden opgehangen. De Franse Revolutie besloot dat...
  De graanhandel, de basis van het middeleeuwse dieet, was actief en lucratief, wat de aanwezigheid van talrijke herbergen en hotels rond het plein gedurende meerdere eeuwen verklaart, waaronder het Hôtel du Mulet en het Hôtel des Trois Rois.
  Maar het plein werd ook gebruikt om vonnissen uit te voeren: in de 16e eeuw waren er twee schandpalen, waar overtreders werden blootgesteld aan het publiek, en een galg, waar misdadigers werden opgehangen. De Franse Revolutie besloot dat terechtstellingen minder wreed zouden zijn dankzij de guillotine, die ook op dit plein werd neergezet.
  Onder de beroemde veroordeelde misdadigers heeft de geschiedenis de naam van Claude Gueux onthouden, die in Clairvaux gevangen werd gezet en in 1832 werd geguillotineerd. Victor Hugo was woedend over zijn executie en publiceerde een beroemd pamflet tegen de doodstraf. Tijdens een reis in 1839 stopte hij hier om te mediteren. "Ik heb lang nagedacht over die arme, intelligente en nobele arbeider die zeven jaar geleden op deze plek stierf, door de schuld van de maatschappij, die niet weet hoe ze kinderen moet opvoeden en hoe ze mensen moet corrigeren.
  Het grote gebouw aan de rand van het plein was van 1905 tot 2006 de Bourse du Travail. Het werd in 1837 gebouwd om de "Halle à la bonneterie" (kousenhal) te worden, waar fabrikanten uit het hele departement naartoe kwamen om hun producten te verkopen, en later om de vakbonden van Troje in onder te brengen.
  Het huis op nummer 28 was het geboortehuis van Édouard Herriot (1872-1957), die burgemeester van Lyon, senator, voorzitter van de Raad en voorzitter van de Nationale Vergadering was.
  Sinds 1919 is het plein vernoemd naar Jean Jaurès, een eminent Frans politicus, parlementslid voor Carmaux (Tarn), socialist en pacifist, die aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog in Parijs werd vermoord.
 • Milieu
  • In het stadscentrum
  • In de stad
 • Tarieven
 • Gratis