Quartier des Cordeliers

Bezienswaardigheid en historisch monument in Troyes
 • Van het feodale kasteel dat de graven van Champagne in de 11e eeuw hebben gebouwd in de noordwestelijke hoek van de Gallo-Romeinse stad is niets meer over. De Place de la Tour doet denken aan de in de Middeleeuwen opgerichte gevangenis in de donjon, die in 1525 ineenstortte.
  De Rue de la Tour en de Rue Boucherat vormden het Romeinse cardo, loodrecht op de via Agrippa (rue de la Cité). In de Middeleeuwen werd de kruising van de twee assen het "kruispunt van de ongelukkigen" genoemd omdat daar...
  Van het feodale kasteel dat de graven van Champagne in de 11e eeuw hebben gebouwd in de noordwestelijke hoek van de Gallo-Romeinse stad is niets meer over. De Place de la Tour doet denken aan de in de Middeleeuwen opgerichte gevangenis in de donjon, die in 1525 ineenstortte.
  De Rue de la Tour en de Rue Boucherat vormden het Romeinse cardo, loodrecht op de via Agrippa (rue de la Cité). In de Middeleeuwen werd de kruising van de twee assen het "kruispunt van de ongelukkigen" genoemd omdat daar de zinnen van de veroordeelden werden gelezen.
  In 1259 werd een Franciscaner (of Cordeliers) klooster gebouwd tussen de rue Hennequin en de rue des Cordeliers. De bourgeoisie hield er haar bijeenkomsten vanaf de 15e eeuw tot aan de voltooiing van het stadhuis in 1673.
  Het klooster, genationaliseerd in 1789, herbergt de eerste bibliotheek in Troyes, een van de oudste in Frankrijk, die voor het publiek toegankelijk is. In 1651 laat kanunnik Jacques Hennequin (1575-1661) zijn bibliotheek van 4700 delen na aan het klooster, op voorwaarde dat ze ter beschikking worden gesteld van "allen die wensen binnen te komen... op maandag, woensdag en vrijdag van het jaar". Hennequin werd begraven in de Kapel van de Cordeliers. Zijn grafsteen is te zien in de permanente tentoonstelling van de mediatheek van de agglomeratie Troje: Duizend jaar boeken in Troje.
  Op deze site is nu de gevangenis.
 • Milieu
  • In het stadscentrum
 • Gesproken talen
  • Frans
 • Media
 • Tarieven
 • Gratis