Zie foto's (2)

Ruelle des Chats et Cour du Mortier d'Or

Bezienswaardigheid en historisch monument in Troyes
Gratis
 • In 2014 zal de meest emblematische straat van Troje worden verrijkt met een groep van drie nieuwe vakwerkhuizen die vanaf de grond opnieuw zijn gebouwd met behulp van oude ansichtkaarten en gravures uit die tijd.

 • Het bewijs dat de geschiedenis een eeuwige herstart is en dat Troyes nog niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven!
  Deze straat is zo genoemd omdat, zo wordt gezegd, katten van het ene dak of de zolder naar de andere kunnen springen omdat de huizen elkaar zo dicht naderen. Props voorkomen dat ze helemaal naar elkaar toe kantelen.

  Rue Maillard in de 15e eeuw De bewoners hadden al snel de gewoonte om het "ruelle des Chats" te noemen, wat de officiële naam werd: "de daken, door eeuwenlang...
  Het bewijs dat de geschiedenis een eeuwige herstart is en dat Troyes nog niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven!
  Deze straat is zo genoemd omdat, zo wordt gezegd, katten van het ene dak of de zolder naar de andere kunnen springen omdat de huizen elkaar zo dicht naderen. Props voorkomen dat ze helemaal naar elkaar toe kantelen.

  Rue Maillard in de 15e eeuw De bewoners hadden al snel de gewoonte om het "ruelle des Chats" te noemen, wat de officiële naam werd: "de daken, door eeuwenlang naar elkaar te kijken, zijn gevoelig voor elkaar geworden... De katten kunnen van de ene zolder naar de andere gaan zonder het risico te lopen een verkeerde stap te zetten".

  De ruelle des chats is op ouderwetse wijze geplaveid, zoals de straten van Troyes vanaf de 13e eeuw, en heeft een centrale goot, zoals in die tijd gebruikelijk was: de bevoorrechten "hielden de bovenkant van het trottoir vast" om niet vies te worden. Deze donkere maar charmante straat leidt naar de zeer mooie Cour du Mortier d'Or, waar je de achterkant van de vakwerkhuizen kunt zien, met hun prachtige binnenplaatsgalerijen. De uiteinden van de balken zijn bewerkt met onderwerpen die vaak geïnspireerd zijn op oorlog. Het hele complex werd in 1981 gerestaureerd door de Compagnons du Devoir.
  Let ook op de oude verlichting. Al in 1534 besloot het stadsbestuur om Troyes tijdens de Champagnebeurzen te verlichten met vetkaarsen in lantaarns.
  In 1766 brandden er 's winters 150 openbare lantaarns in de hoofdstraten. Talk maakte plaats voor olie in 1800, toen voor gas in 1842 en elektriciteit kwam in het begin van de 20e eeuw.
  De Rue du Mortier d'Or maakte deel uit van wat nu de rue des Quinze-Vingts is. Het dankt zijn naam aan het huis op nr. 3 dat eigendom was van het Quinze-Vingts hospitium, gesticht in Parijs door koning Saint Louis voor 300 ridders die terugkwamen van de kruistochten met uitgestoken ogen: het hospitium had 15 kamers met elk 20 bedden.
  Naast de binnenplaats van de Mortier d'Or, op nummer 25 van de ruelle des Chats, werd het prachtige groene vakwerkhuis in de 16e eeuw gebouwd voor Pierre Mauroy, heer van Colaverdey, burgemeester van Troyes van 1517 tot 1521 en een familielid van Jean Mauroy, wiens gerestaureerde herenhuis het nabijgelegen Maison de l'Outil et de la Pensée Ouvrière huisvest.
 • Milieu
  • In het stadscentrum
  • In de stad
 • Tarieven
 • Gratis
Openings
Openingstijden
 • Heel het jaar 2024
  Geopend Alle dagen