Zie foto's (5)

SAINT-DIZIER

in Saint-Dizier
 • Saint-Dizier ligt op de rand van de Champagnestreek, tegen Lorraine aan. De stad heeft een rijke geschiedenis die grotendeels aan het licht kwam door uitzonderlijke opgravingen. Saint-Dizier dankt zijn roem vooral aan het ijzer en het kunstgieten. Beelden in art-nouveaustijl van Hector Guimard, maar ook eigentijdse kunstwerken uit de gieterijen van de Haute-Marne, sieren de straten en de parken van de stad.

  Saint-Dizier is ook de bakermat van het Miko-ijs, in 1921 gelanceerd door Luis...
  Saint-Dizier ligt op de rand van de Champagnestreek, tegen Lorraine aan. De stad heeft een rijke geschiedenis die grotendeels aan het licht kwam door uitzonderlijke opgravingen. Saint-Dizier dankt zijn roem vooral aan het ijzer en het kunstgieten. Beelden in art-nouveaustijl van Hector Guimard, maar ook eigentijdse kunstwerken uit de gieterijen van de Haute-Marne, sieren de straten en de parken van de stad.

  Saint-Dizier is ook de bakermat van het Miko-ijs, in 1921 gelanceerd door Luis Ortiz. De voormalige Mikofabriek met de toren uit de jaren 30 staat in de binnenstad en huisvest nu een bioscoopcomplex (Ciné Quai).

  Een bron van welzijn…
  Saint-Dizier ligt op enkele minuten rijden van het Lac du Der, een heuse binnenzee, een van de grootste aangelegde meren in Europa. Talloze fietspaden en toeristische routes hebben hun vertrekpunt in Saint-Dizier en zijn het hele jaar door toegankelijk.
  De stad ligt midden in een beschermd gebied waar natuur en erfgoed elkaar afwisselen. Saint-Dizier heeft in elk seizoen een festival, en elke week voorpremières in de bioscoop, optredens en uitvoeringen, entertainment en activiteiten.

  Bragards!
  De inwoners van Saint-Dizier worden Bragards genoemd. Volgens de overleveringen komt deze benaming van een uitroep van koning Frans I: "Ah, les braves gars!" of "Ah, les Bragards!" (vert. Ha, de dappere kerels) toen hij vernam dat de mannen van de stad in 1544 moedig weerstand hadden geboden tijdens het Beleg van Saint-Dizier. Het woord kan ook van 'braies' zijn afgeleid: de Gallische broek, en zou tegelijk 'schreeuwer’ en ‘dappere oproerkraaier' kunnen betekenen.