Zie foto's (3)

SITE ARCHÉOLOGIQUE LES CRASSÉES

in Saint-Dizier

  • Gelegen nabij het winkelgebied van Chêne Saint-Amand, bestaat de archeologische site van Crassées uit een necropolis en een Gallo-Romeinse villa. De site werd per ongeluk ontdekt in 1856 door twee ironmasters. Sterker nog, de twee mannen zagen een kleine kamer geplaveid met bakstenen en verzamelden ook munten, voorwerpen gemaakt van bot en fragmenten van verschillende rotsen. De eerste opgravingen werden ondernomen in 1902, door Dr. Chaussinaud, directeur van het gesticht van de krankzinnige...
    Gelegen nabij het winkelgebied van Chêne Saint-Amand, bestaat de archeologische site van Crassées uit een necropolis en een Gallo-Romeinse villa. De site werd per ongeluk ontdekt in 1856 door twee ironmasters. Sterker nog, de twee mannen zagen een kleine kamer geplaveid met bakstenen en verzamelden ook munten, voorwerpen gemaakt van bot en fragmenten van verschillende rotsen. De eerste opgravingen werden ondernomen in 1902, door Dr. Chaussinaud, directeur van het gesticht van de krankzinnige Saint-Dizier en enthousiast over de Gallo-Romeinse archeologie. Het is tijdens deze opgravingen van verkenning dat de aanwezigheid van de villa wordt gedetecteerd.

    Uit angst om deze overblijfselen te zien vernietigen, als onderdeel van de aanleg van het kanaal naar het meer Der, heeft Louis Lepage, archeoloog die zeer productief was in de Haute-Marne van de jaren 60 tot 90, zes jaar lang de site doorzocht, sinds 1964 Met toepassing van de nieuwe wetenschappelijke methoden van archeologie, doorzoekt hij elke kamer, laag voor laag, tekent een architecturaal plan van alle bewaard gebleven metselwerk (muren, vloeren), en legt elk jaar aan het Ministerie van Cultuur een gedetailleerd rapport voor waarin alle ontdekte objecten worden getekend. Na zes campagnes weet hij vast te stellen dat de site bezet was van de eerste tot de vierde eeuw na Christus.

    Met de ontdekking, in 2002, van de Schatten van de Frankische leiders, hebben de overblijfselen van de Crassées een andere betekenis gekregen: waarom wonen hier deze stamhoofden, zo dicht bij de oude Gallo-Romeinse villa? Is er geen verband tussen hen? De opgraving van de site van de Crassées wordt dan een prioriteit voor de stad Saint-Dizier, die met INRAP geplande opgravingen heeft opgezet onder de controle van het ministerie van Cultuur. Sindsdien gaan ze elke zomer, vergezeld van teams van vrijwilligers en studenten, onvermoeibaar op deze site om te proberen de historische relatie met de site van Tuileries te begrijpen.

    De begrafenisbezetting van de Crassées is bijzonder lang (tot in de 11e eeuw). Sinds 2012 zijn bijna 900 graven (volwassenen en kinderen) en meer dan 430 graven opgegraven. De fundamenten van een kleine kerk en de overblijfselen van een ambachtelijke sector zijn ook blootgelegd. In 2015 wordt het graf van een aristocraat, tijdgenoot van de Frankische leiders, ontdekt. De installatie ervan weg van de Frankische leiders wekt archeologen op. De locatie in de greep van de kerk zou echter een begin kunnen zijn van ...