champagne 52 grands hommes voltaire portrait.

VOLTAIRE

in Cirey-sur-Blaise

 • Voltaire ... en de markiezin van Le Châtelet Eén van de mooiste liefdesverhalen uit de achttiende eeuw in het kasteel van Cirey-sur-Blaise

  Voltaire vlucht in 1734 uit Parijs na de zonder zijn toestemming gepubliceerde Lettres Philosophiques. Deze brieven leveren een zware kritiek op de Franse overheid en worden dus niet gewaardeerd door het Parlement, dat een bevel tot inhechtenisneming op zijn naam zet.

  Gabrielle Émilie de Breteuil, Markiezin van Le Châtelet, is een andere briljante geest...
  Voltaire ... en de markiezin van Le Châtelet Eén van de mooiste liefdesverhalen uit de achttiende eeuw in het kasteel van Cirey-sur-Blaise

  Voltaire vlucht in 1734 uit Parijs na de zonder zijn toestemming gepubliceerde Lettres Philosophiques. Deze brieven leveren een zware kritiek op de Franse overheid en worden dus niet gewaardeerd door het Parlement, dat een bevel tot inhechtenisneming op zijn naam zet.

  Gabrielle Émilie de Breteuil, Markiezin van Le Châtelet, is een andere briljante geest uit de achttiende eeuw. Voltaire ontmoet haar in Parijs, een jaar voor zijn vlucht. Hij onderhoudt met haar een bevoorrechte relatie. Ze laat hem onderduiken in haar landgoed in Cirey in de Haute-Marne, op zo’n 250 kilometer van Parijs. Op de grens met Lorraine, dat toen nog een onafhankelijke streek was. Het kasteel van Cirey is een ideale schuilplaats voor Voltaire. Hij denkt in Cirey te blijven totdat zijn bevel tot inhechtenisneming ingetrokken is, zodat hij weer terug kan keren naar de hoofdstad. Het kasteel wordt zijn ‘tweede huis’ waar hij uiteindelijk 15 jaar verblijft, van 1734 tot 1749.

  Als hij in Cirey aankomt, ontdekt hij een zwaar verwaarloosd kasteel. Desondanks raakt Voltaire verliefd op de plek. Hij wijzigt zijn plannen, besluit zich definitief in Cirey te vestigen en maakt van het kasteel een aangename woonplek. Met de toestemming van de Markies van Le Châtelet onderneemt hij grootse restauratiewerkzaamheden. Het kasteel blijkt nog te klein om gasten te ontvangen, dus breidt hij het uit en begint aan de bouw van een lange galerij met een terras erop.

  Vanuit de hoofdingang van deze galerij geeft hij uiting aan zijn filosofische overtuigingen en zijn voorliefde voor kunst en wetenschap. Tussen diverse inscripties staan deze door Voltaire geschreven en aan Cirey gewijde regels: ‘Vrijplaats voor schone kunsten, eenzaamheid waar mijn hart altijd in diepe vrede bleef, U gaf me het geluk dat de wereld vergeefs beloofde.’

  De door Voltaire ondernomen verbouwingswerkzaamheden hebben ook als doel de markiezin te verleiden. Ze doet er vrij lang over om naar Cirey te gaan. Ze verkiest het mondaine leven in Parijs boven het sobere leven in een dorp. Uiteindelijk geeft Emilie Parijs en de stadse geneugten op en trekt in bij Voltaire in Cirey. Hiermee begint een van de meest vurige en intellectuele liefdesverhalen uit de achttiende eeuw tussen twee uitzonderlijke personages. Het overlijden van de markiezin in 1749 brengt hun verhouding tot een eind en scheidt Voltaire voor eeuwig van Cirey.

  Buitengewoon: het toneelzaaltje van Voltaire De ‘privéschouwburg’ van Voltaire op de zolder van het kasteel is om diverse redenen bijzonder: het is één van de dertig les- en privézaaltjes van Frankrijk, de meeste zaaltjes verkeren in een gevorderde staat van verwaarlozing. Het is ook één van de oudste toneelzaaltjes van Frankrijk (1735), samen met de prestigieuze Opéra van Versailles (1770) en het charmante zaaltje van de Koningin in de kleine Trianon van Versailles (1780). Deze drie privézaaltjes zijn de enige ‘overlevenden’ uit de achttiende eeuw.

  Het zaaltje in Cirey is de enige nog bestaande privétoneelzaal van Voltaire. Het zaaltje van Ferney, dat hij ontwierp na zijn vertrek uit Cirey, bestaat niet meer. De Toneelzaal van Cirey heeft dus een uitzonderlijke historische waarde. De restauratiewerkzaamheden van het Theater van Voltaire in Cirey leveren in 1999 de Ereprijs van de Historische Woning (Demeure Historique) op.