Petites Cités de Caractère

Champagne-Ardenne doet al heel veel om zijn bouwkundig en cultureel erfgoed op de kaart te zetten en heeft nu besloten een netwerk te ontwikkelen van bijzondere stadjes: ‘Petites Cités de Caractère®’. 

Dit nationale keurmerk werd in 1977 in Bretagne ingevoerd en bestaat ook in andere regio’s, zoals het Pays de la Loire en Poitou-Charentes. Het doel is het eigen karakter en het veelzijdige erfgoed van kleine gemeenten tot hun recht te laten komen. Het Comité Régional du Tourisme nam het voortouw en coördineerde in 2011 de eerste campagne voor het keurmerk in Champagne-Ardenne. Om dit keurmerk te mogen voeren moet elke gemeente die zich aanmeldt voldoen aan van tevoren vastgestelde toelatingscriteria en een reeks verplichtingen op zich nemen die het erfgoed ten goede komen en het ontvangen van gasten en het organiseren van activiteiten bevorderen (zie de details hieronder).

Na bestudering van de stukken voor de aanmelding van de kandidaten en een onderzoek ter plaatse, heeft het comité dat over de toekenning beslist, en dat bestaat uit vertegenwoordigers van instanties op het gebied van toerisme, cultuur, architectuur en erfgoed aan zes gemeenten in Champagne-Ardenne het keurmerk toegekend. Nog zeven gemeenten die het keurmerk hebben aangevraagd is reeds toegezegd dat zij in aanmerking komen.