In Mouzon hvindt u een erfgoed afkomstig uit haar rol als grensstad en haar industriële roeping verbonden met de productie van wolvilt.

De stad, gelegen aan de toegang naar de Lorraine, België en Luxemburg ontleent haar naam aan het keltische Mosomagos « markt aan de Maas ». Vanaf de 10e eeuw bezielt een machtige benedictijnse abdij de stad 4 eeuwen lang. Zijn abdijkerk (uit de 12e en 13e eeuw) is een meesterwerk uit de eerste gotische tijd. Daarna komen de verdedigingsbouwwerken. Van de eerste stenen ommuring is alleen de opmerkelijke toren Tour Porte de Bourgogne (12e eeuw) overgebleven. De stad werd meerdere malen belegerd tot aan het Verdrag van de Pyreneëen (1659) waarna de nationale verdediging meer naar het Noorden werd verplaatst en de verdedigingswerken van Mouzon werden afgebroken (1673). Vanaf dan ontwikkelt de industrie zich : leerlooierijen en molens, textiel en metallurgie. In 1783 bouwde men een voormalige korenmolen om tot volmolen, waarna in 1881 Alfred Sommer de fabriek van Mouzon oprichtte waar zijn productie evolueert naar vilt. Mouzon wordt dan één van de belangrijkste viltproducenten van Europa. Deze kennis is zich blijven ontwikkelen en u kunt deze vandaag de dag ontdekken in het Vilt-Museum-atelier. 
Mouzon heeft een zekere sfeer behouden, een karakter, dat men voelt tijdens het wandelen door de steegjes, het varen op de Maas, of door de handen in de wol te steken.
 


Inlichtingen :

Office de Tourisme des Portes du Luxembourg / Musée-atelier du Feutre
Tél. : 03 24 29 79 91
www.portesduluxembourg.fr

Mairie
Tél. : 03 24 26 10 63
www.mouzon.fr