Mysterieuze bossen, groene valleien, uitgestrekte vlakten, hellingen met wijngaarden... De Champagne-Ardenne vormt een waarachtig patchwork van landschappen waar iedereen zijn of haar geluk kan vinden.

Maak eens kennis met deze rijke streek door de talrijke trektocht routes te volgen die hier te vinden zijn. Wij hebben er voor u een aantal uitgezocht en deze naar voor de Champagne-Ardenne typische thema ‘s gebundeld: circuits dwars door de wijngaarden, langs het water, midden in de natuur, circuits waar u oude legendes opzoekt of met onze geschiedenis kennis kunt maken.

Ardennes :

De Bongerds van le Tourteronnais

Le Tourteronnais (Streek rond Tourteron) is de boomgaard van de Ardennen. U vertrekt uit Tourteron en de wandeling voert u over de met appelbomen beplante heuvels. Wanneer u in de diverse dorpjes komt kunt u bij de telers trouwens direct fruit proeven en kopen.

Het circuit van de ‘Route Martin’

Dit circuit in het hart van het Ardenner bos leidt langs talrijke waterstromen, meren en bekkens. Het water staat hier, vanwege de nuttige aanwending door de mens, centraal. U maakt bijvoorbeeld kennis met het meer van les Vieilles Forges en het daar aanwezige watersportcentrum.

De Monts de Sery

Met hun 173 m hoogte steken de Monts de Sery een flink stuk boven de akkers van le Porcien uit. Er worden ongeveer 160 plantensoorten, die voor de kalkhoudende grond kenmerkend zijn, op deze heuvels gevonden, waaronder 16 soorten orchideeën. Een uitzonderlijk vergezicht maakt het af en toe mogelijk de kathedralen van Reims en Laon te ontwaren.

De Lus van de 7 Rotsen

U vertrekt uit Monthermé met de beroemde bocht in de Maas en gaat op weg naar prachtige panorama’s die diep in het uitgestrekte Ardenner bos liggen verscholen. De rotsen die hier boven het bos uit steken, zijn allen verbonden met legendes, waaronder de beroemde legende van de vier Heemskinderen die u onderweg ook tegen komt. 

Het Pad van het Pays d'Yvois

De vallei van de Chiers ligt in de schaduw van vredige en grasrijke hellingen. Maar onder deze schijnbare rust gaan de vestingwerken van de 'ligne Maginot' (Maginot Linie) schuil, het toneel van gewelddadige gevechten in mei 1940. Aan het eind van de trektocht wordt u de gelegenheid geboden deze geschiedenis te leren kennen door middel van een ondergrondse rondleiding op35 meter diepte. 

La Champagne :

Het circuit Gaston Chèq

Met Bar-sur-Aube als startpunt kunt u op pad om kennis te maken met de wijngaarden van de Côte des Bars. Dit circuit combineert wijnranken en bossen met een grote hoeveelheid verschillende landschappen en bijzonder mooie panorama’s over de Aubevallei. Dit circuit ontleent zijn naam aan de man die de wijnbouw in de Aube aan het begin van de 20ste eeuw verdedigde.

De Lus van Bellevue

Dit circuit vertrekt uit Hautvillers, het dorp van Dom Pérignon, en voert door de wijngaarden van de Champagne. Omdat de route meestal over de zuidelijke hellingen van de Montagne de Reims voert, krijgt u unieke vergezichten over de Marnevallei en de stad Epernay voorgeschoteld.

Door wijngaarden en bossen

Dit zeer heuvelachtige circuit in de buurt van Bourbonne les Bains voert u door de wijngaarden van de Haut-Marne. En over de hellingen van Coiffy en de voornamelijk uit beuken en beukhagen bestaande bossen die boven de vallei van de Amance uittorenen.

Het ‘Balcon du Lac’

Dit circuit voert rondom het meer van Amance, dat in het hart van het Regionaal Natuurpark van het Forêt d'Orient ligt. Gedurende de hele tocht heeft u prachtig uitzicht op het meer en de talrijke observatoria geven u de gelegenheid de rijke vogelstand te bestuderen. Op de dijk aangekomen neemt u de vélovoie (het fietspad) van de meren waar u fietsers en rolschaatsers zult tegenkomen.

Tussen Kasteelvrouwe en Ridder

Dit tochtje biedt u de gelegenheid rondom het zuidelijk bekken van het lac du Der, dit uitgestrekte meer van 4800 ha, te trekken. Het pad voert onafgebroken tussen de watervlakten en eikenbossen en illustreert op perfecte wijze de kenmerkende landschappen van de streek van de Der.

Het Kasteel van Donjeux

Gedurende deze aangename trektocht komt u langs twee grote rivieren in de Haut-Marne: de Marne en de Rognon. U bereikt deze twee valleien onder meer door de oude spoorweg (le Coco), die langs de Rognon liep, te volgen. Zo maakt u meteen kennis met de typische landschappen van de valleien in de Haute-Marne.

De Val Fontaine

U vertrekt uit Cunfin, op de grens van de Aube, de Haute-Marne en de Côte d'Or, naar de bossen in het zuiden van de Aube waar u hoogstwaarschijnlijk het pad zult kruisen van reeën en vossen. Aan het eind van uw wandeling komt u bij de fontein van Fontenotte uit.

De Diepe Putten van Troisfontaines

Na het vertrek uit Trois-Fontaines, waar u kennis maakt met de overblijfselen van de voormalige Cisterciënzer Abdij, komt u onder het bladerdak van het uitgestrekte domeinbos aan. In de bodem van dit bos ligt een groot netwerk van ondergrondse gangen die u vanaf het pad kunt ontwaren wanneer dit vlak langs de talrijke diepe putten voert. 

De Tufière (Tufsteengroeve) van Rolampont

Dit circuit laat u kennis maken met de tufière van Rolampont, een uitzonderlijk natuurlijk fenomeen dat het gevolg is van het geduldige werk van het stromende water dat de planten in kalk hult en de waterval van opeenvolgende bekkens heeft voorzien. Wanneer u verder loopt komt u tevens de overblijfselen van het Gallo-Romeinse mausoleum van Faverolles en het bijbehorende kleine museum tegen.

Het Wolvenpad

Dit circuit, dat start in Sommeval, voert u door het onderhout van het pays d'Othe, over de paden die vroeger door de vele meutes wolven werden gebruikt. Zo leert u de plaatselijke legendes kennen die de aanwezigheid van de wolven heeft doen ontstaan, zoals die van de "Voirloups".

Tussen Wijnranken en Faux

Dit circuit voert over de noordelijke helling van de montagne de Reims en biedt prachtige uitzichtpunten over de wijngaarden van de Champagne. Maar het meest interessante onderdeel van deze tocht is het doorkruisen van het bos van Verzy met de beroemde "Faux", kronkelbeuken die door een genetische afwijking zijn ontstaan en welke vreemde vormen tot het ontstaan van talrijke legendes hebben geleid.

De Gorges de la Vingeanne

Bij het vertrek van dit circuit, op het plein van Aujeurres, wordt u door een ongewoon standbeeld verwelkomd: het gaat hier om de ‘Peûte Bête’, een woeste draak die het koninkrijk terroriseerde. Een stuk verder in de tocht komen we bij de gorges (bergengten) de la Vingeanne, een waarachtige kleine canyon, en de bronnen van de rivier zijn ook legendarisch. 

Het Pad Pierre Auguste Renoir

Na het bezoek aan het schildersatelier volgt u in de voetsporen van Renoir, naar de plekken waar hij zijn ezel neerzette, en bekijkt u de landschappen waaruit hij zijn inspiratie putte. 
Zodoende zult u zich de lijfspreuk van de schilder waarschijnlijk ook eigenen: "ik houd van die schilderijen waarin ik graag zou willen wandelen".

De Veldslag van Argonne

Deze in het grote bos van Argonne te vinden trektocht voert u naar het toneel van een van de grote veldslagen uit WW I. 
Langs de route komt u monumenten, begraafplaatsen en overblijfselen tegen die aan deze pijnlijke pagina uit de geschiedenis herinneren. Het boslandschap is bezaaid met bomkraters en loopgraven. 

La Bôve en le Côna

Vanuit het historische dorpje Bourmont, met de twee opmerkelijke kerken, vertrekt u voor een mooie trektocht door de bossen: u begint met de promenade du Côna en het parc des roches en komt verderop door de bergengte van la Bôve. Op een steenworp daarvan ligt het dorpje Goncourt, de bakermat van de oprichters van de beroemde (literaire) academie.