Via Francigena : Rome, we komen eraan !

Pelgrims en trekkers lopen gezamenlijk deze middeleeuwse route van Engeland via Champagne-Ardenne naar Italië.

Alle wegen leiden naar Rome, zegt men, en als dat ergens van gezegd kan worden is het wel van de Via Francigena.
Een Latijnse naam, die simpel vertaald kan worden met: ‘Weg van de Franken’ of ‘Weg vanuit Frankrijk’. Het is een oude route die in de middeleeuwen gebruikt werd door pelgrims op weg naar Rome, een van de drie heilige plaatsen uit het christendom, samen met Jeruzalem en Santiago de Compostella.

De Sint Jacobsroutes en de Via Francigena hebben wel een en ander gemeen, want waar die eerste routes vooral heel bekend zijn bij trekkers en wandelaars, al of niet gedreven door het geloof, gaat het met de tweede dezelfde kant op.

Hij wordt inderdaad steeds vaker gelopen en hij wordt steeds populairder, vooral sinds hij in 1994 is bijgeschreven op de lijst van culturele Europese routes.

Welnu, het blijkt dat Champagne-Ardenne door deze beroemde Via Francigena doorsneden wordt, en hij volgt er een route met talloze interessante zaken en allerlei bezienswaardigheden.

De veelbewogen reis van Sigéric

Het huidige tracé van de Via Francigena is geïnspireerd op de route die de aartsbisschop van Canterbury in 990 volgde. Deze kerkvoogd, Sigéric, ging naar Rome, naar Paus Jan XV om er zijn pallium te halen, de liturgische mantel, het symbool van zijn bevestiging en zijn bisschoppelijke functie.

Na zijn terugkeer liet Sigéric een reisverslag na met de 80 etappes die nodig waren voor zijn tocht van 1800 km door Europa. De landen waar hij doorheen trok zijn het huidige Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Italië.

Maar deze Via Francigena, die in 876 voor het eerst genoemd wordt, is in werkelijkheid veel ouder. Zijn oorsprong gaat terug tot de 7e eeuw, toen reizigers deze secondaire weg kozen om de militaire conflicten te vermijden die het gebied van het toekomstige Italië verscheurden, zodat ze veiliger konden reizen.

Het is eigenlijk niet een echte route in de huidige betekenis van het woord, maar het zijn verschillende wegen waarvan het parcours zich in de loop der tijd wijzigde, al naar gelang de omstandigheden. Desondanks was de Via Francigena de belangrijkste verbindingsweg tussen Noord en Zuid Europa, zowel voor bedevaartsgangers als voor soldaten en kooplui.

Zo droeg de Via Francigena bij aan het ontstaan van de Europese identiteit en eenheid, waardoor hij het label ‘culturele route’ waard was, dat de Raad van Europa er een jaar of twintig geleden aan toekende.

Van de Francigena naar de GR© 145

De Via Francigena heeft het label van Grande Randonnée gekregen: de GR© 145. Onderweg komt u de ene na de andere verrassing tegen !

De rood-witte bewegwijzering (1) van deze GR© 145 is over 400 kilometer in Champagne-Ardenne te volgen. Het diagonale tracé komt min of meer overeen
met de route die Sigéric waarschijnlijk in 990 gevolgd heeft. Het lange, slingerende parcours komt langs de volgende steden en monumenten:
Reims en zijn kathedraal. Onder de Pont de Fléchambault is een plaquette die aangeeft dat daar de Via Francigena loopt, vlakbij de Basiliek Saint-Remi. De ‘Weg van de Franken’ kruist daar een weg van de Sint Jacobsroute.
Châlons-en-Champagne met zijn kapittelkerk Notre-Dame-en-Vaux, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.
Vitry-le-François, met zijn grote vierkante plein en zijn loodrecht op elkaar staande stratenplan, een erfenis uit de 16e eeuw.
Brienne-le-Château, waar alles herinnert aan Napoleon, die er zijn militaire opleiding volgde. Het ligt vlakbij de grote meren van de Champagne.
Bar-sur-Aube, met zijn champagnewijngaarden en de cisterciënzer abdij van Clairvaux.
Châteauvillain, dat het label Petite Cité de Caractère© heeft, met zijn middeleeuwse sfeer. Niet ver ervandaan staat de abdij van Mormant, waar vroeger Tempeliers huisden.
Langres, de vestingstad op een uitstekende rotspunt, die door zijn middeleeuwse stadsmuren het Carcassonne van het Noorden is.

Meer informatie

Accomodatie, bezoeken, evenementen...

Office de Tourisme de l’Agglomération de Reims
51100 Reims
Tel. : 0892 701 351 (0.34€/min)
www.reims-tourisme.com

Office de Tourisme de Châlons-en-Champagne
51000 Châlons-en-Champagne
Tel. : (0)3 26 65 17 89
www.chalons-tourisme.com

Office de Tourisme de Brienne le Château
10500 Brienne-le-Château
Tel. : (0)3 25 92 82 41
www.ot-brienne-le-chateau.com

Office de Tourisme du Pays de Bar-sur-Aube en Champagne
10200 Bar-sur-Aube
Tel. : (0)3 25 27 24 25
www.tourisme.barsuraube.com

Office de Tourisme du Pays de Langres
52200 Langres
Tel. : (0)3 25 87 67 67
www.tourisme-langres.com

Talloze websites en blogs zijn geheel of gedeeltelijk gewijd aan de Via Francigena, wat bewijst dat hij in binnenen buitenland bekend en beroemd is.

Om er een paar te noemen:
www.viefrancigene.org/fr
renaissance.de.la.via.francigena.overblog.com

 

Interview

Bernard Aubry
Voorzitter van het Comité Régional de Randonnée Pédestre de Champagne-Ardenne